Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

El preu de la llum s’enfila per sobre dels 240 euros/MWh diumenge, el valor més alt en dos mesos

ACN Barcelona – El preu de la llum al mercat regulat per a aquest diumenge s’enfila per sobre dels 230 euros, el pic més alt dels últims dos mesos. En […]

Agències 03/12/2022

ACN Barcelona – El preu de la llum al mercat regulat per a aquest diumenge s’enfila per sobre dels 230 euros, el pic més alt dels últims dos mesos. En concret, l’electricitat es pagarà un 11,8% més cara que dissabte, fins als 243,95 euros el megawatt hora, segons els registres de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). L’encariment s’explica per l’increment de la generació d’electricitat de les centrals de cicle combinat, que són les que fan servir gas –l’energia més cara–i per la poca producció d’energia eòlica i fotovoltaica, fet que s’ha donat durant tota la setmana.

El preu final per a aquest diumenge és el resultat de la mitjana de la subhasta en el mercat majorista, l’anomenat ‘pool’ (189,81 euros/MWh) i el topall del gas a les centrals de cicle combinat (54,14 euros/MWh). Sense l’aplicació de l’excepció ibèrica el preu de la llum hauria pujat fins als 302,66 euros, el que suposa fins a 59 euros més.

Durant l’estiu, quan ja s’aplicava l’excepció ibèrica, la llum va arribar a superar els 400 euros/MWh.  

En comparació amb la resta d’Europa, el preu del mercat regulat espanyol serà més baix que el d’Alemanya (268,5 euros) o França (307,2 euros). La diferència de preu ha provocat que les exportacions d’energia elèctrica produïda a l’Estat cap a França continuïn a xifres rècord.

<strong>El topall del gas en vigor tot el 2023</strong>

L’excepció ibèrica s’aplicarà per calcular el preu de la llum durant el 2023 tal com va pactar el govern espanyol amb la Comissió Europea amb l’objectiu de limitar el preu del gas a la península Ibèrica. D’aquesta manera, es volia evitar, també, que el preu rècord d’aquesta energia apugés les més barates de produir, com la hidràulica, la fotovoltaica o l’eòlica.