Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El pressupost per a acció exterior s’eleva a 100 MEUR amb la cooperació al desenvolupament com a principal partida

ACN Barcelona – Els pressupostos de la Generalitat destinen 100 milions d’euros a l’acció exterior, relacions institucionals, memòria, pau i drets humans i transparència, una xifra que suposa un increment […]

Agències 02/02/2023

ACN Barcelona – Els pressupostos de la Generalitat destinen 100 milions d’euros a l’acció exterior, relacions institucionals, memòria, pau i drets humans i transparència, una xifra que suposa un increment de 10 milions d’euros respecte als comptes del 2022. Així, el departament d’Acció Exterior i Unió Europea és el que rep menys diners, un 0,2% del total malgrat l’augment de l’11% respecte al pressupost de l’any anterior. La major part dels diners -43 milions d’euros- estan destinats a cooperació al desenvolupament, mentre la partida de relacions exteriors s’endú 29 milions d’euros i la de direcció i administració general 25 milions d’euros.

Els comptes també preveuen impulsar el disseny i gestió del desplegament de les modalitats de cooperació de cooperació previstes al Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, impulsar el projecte GIGA-UNICEF per contribuir a la reducció de la bretxa digital a través de les escoles als països en desenvolupament.

Els pressupostos també preveuen impulsar el disseny i implementació de l’estratègia de la contractació pública de Catalunya amb un enfoc especial a la innovació, la igualtat d’oportunitat i la sostenibilitat, tot afavorint-hi l’accés a pimes i entitats del tercer sector. En l’àmbit de la memòria democràtica, també es preveu aprovar i desplegar el Pla de fosses 2023-2025.

Per departaments, el d’Acció Exterior i Unió Europea es fa amb 52 milions d’euros i el de Justícia, Drets i Memòria cinc milions d’euros. D’altra banda, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament tindrà 45 milions d’euros.

Entre les entitats que reben subvencions hi ha 80 organitzacions de la societat civil per a la seva internacionalització i 70 comunitats catalanes a l’exterior. L’any 2022 també hi ha hagut 33 entitats locals que han rebut ajudes en matèria de cooperació i internacionalització i 93 entitats beneficiàries de subvencions en matèria de cooperació.