Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El president de l’AEB, sobre la situació econòmica: “En deu anys hem viscut crisis que es produeixen cada cent anys”

ACN Barcelona.-El president de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, ha posat de manifest la gravetat de la crisi de la crisi de la covid-19 i ha alertat […]

Avatar
Agències 05/07/2021

ACN Barcelona.-El president de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, ha posat de manifest la gravetat de la crisi de la crisi de la covid-19 i ha alertat de les seqüeles que pot deixar si no s’actua. “En deu anys hem viscut dues crisis que es produeixen cada cent anys”, ha apuntat en la trobada ‘Els grans de la banca en l’àmbit europeu’, organitzada aquest dilluns per l’IESE. En aquest sentit, el màxim representant de la patronal bancària ha alertat que la recuperació econòmica serà “desigual” per les empreses i les famílies i ha insistit en la necessitat de reduir el dèficit públic en un termini màxim de deu anys. “És molt important recuperar el marge de maniobra d’abans de la crisi, però no serà senzill”, ha advertit.

Malgrat tot, Roldán ha destacat que el sector financer està sortint de la crisi “millor del que es podria pensar” i ha subratllat el seu paper com a agent per fomentar la recuperació a l’Estat. “El que distingeix aquesta crisi de les altres és el volum d’actius que s’ha mogut i el període de temps, molt més acotat”, ha apuntat. Davant aquest escenari, el president de l’AEB ha destacat el paper de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), que ha permès “minimitzar els costos públics” de la pandèmia i “minimitzar l’impacte de la crisi sobre els bancs”.Abans de la intervenció de Roldán també ha intervingut el president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès), José Manual Campa, qui ha destacat que, malgrat la crisi, el sector financer es troba en una situació “molt bona per afrontar la recuperació”. Tot i recordar que la rendibilitat “continua sent un repte pels bancs”, també ha destacat que la ràtio de capital del sector financer es manté per sobre els mesos previs a la crisi de la covid-19 i que la morositat es troba en nivells baixos.No obstant això, ha remarcat la necessitat que es produeixi una major integració del sector en l’àmbit europeu, sobretot pel que fa a l’oferta de productes per a clients minoristes. “Hauríem de ser capaços de competir en un mercat únic”, ha insistit.