Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

El PNB “no ha tancat” un acord “global” amb el govern espanyol sobre PGE i no descarta seguir negociant al Senat

ACN Madrid.-El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha remarcat que el partit “no ha tancat” un acord “global” amb el govern espanyol sobre els pressupostos generals de l’Estat […]

Avatar
Agències 24/11/2021

ACN Madrid.-El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha remarcat que el partit “no ha tancat” un acord “global” amb el govern espanyol sobre els pressupostos generals de l’Estat de 2022 i no ha descartat seguir negociant en la tramitació dels comptes al Senat. Si s’introduïssin noves modificacions a la cambra alta, els PGE hauran de tornar al Congrés per ser ratificats de nou a finals de desembre. Tanmateix, l’executiu de Pedro Sánchez ja té assegurada l’aprovació dels comptes públics sense els sis vots del PNB.

El govern espanyol ja compta amb el ‘sí’ d’almenys 182 diputats, ja que a banda de PSOE (120) i Unides Podem (34), ja han anunciat el vot favorable ERC (13), EH Bildu (5), PDeCAT (4), Més País (2), Compromís (1), Nova Canària (1), PRC (1) i Terol Existeix (1).Esteban ha afirmat en roda de premsa aquest dimecres al Congrés que volen seguir negociant aspectes que els interessen i encara no s’han tancat, com és l’arribada del tren d’alta velocitat al País Basc així com “altres temes”. El portaveu del PNB ha defensat que, tot i que “imprescindible no hi ha ningú”, i per molt que no hi hagi acord definitiu, el seu partit ja ha aconseguit incorporar 44 esmenes als PGE o la transferència de l’IMV.El portaveu del PNB ha afirmat que és un balanç “força bo” i que, aquests acords parcials són els que estan fent que, per ara, en les votacions dels comptes per capítols a la cambra baixa el seu partit estigui “contribuint” a l’aprovació dels PGE. Esteban ha explicat que enguany la negociació s’ha fet amb una “dinàmica diferent” i s’ha anat negociant “a poc a poc” en lloc de fer-ho “en conjunt”.Esteban ha tret importància al suport d’EH Bildu als PGE, que sí que ha tancat un acord amb el govern espanyol, i ha dit que “cadascú juga les seves cartes”. Tanmateix, el portaveu del PNB ha insinuat que el partit abertzale els va “vetar” en la negociació d’una iniciativa sobre compensacions a víctimes de l’amiant, que també era una reivindicació del PNB.Trucada de BolañosEn plena roda de premsa Esteban ha rebut una trucada del ministre de Presidència, Félix Bolaños. El so de la trucada ha interromput la compareixença i, preguntat per un periodista sobre si era el ministre, Esteban ha afirmat entre riures que sí que ho era. El portaveu del PNB no ha agafat el telèfon i ha seguit amb la roda de premsa.