Dijous, 3 de desembre de 2020 - Edició 861
La República

El PNB anuncia un pacte amb el govern espanyol per eliminar l’impost al dièsel dels pressupostos

ACN Madrid.-El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha anunciat un pacte amb el govern espanyol per eliminar l’impost al dièsel dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. […]

Avatar
Agències 20/11/2020

ACN Madrid.-El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha anunciat un pacte amb el govern espanyol per eliminar l’impost al dièsel dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. Segons ha explicat Esteban, l’acord amb l’executiu implica que els acceptin quatre esmenes, entre les quals la que suprimeix l’augment del preu del dièsel. “És un primer paquet de mesures que possibiliten seguir aprofundint en la senda d’entesa”, ha afirmat en roda de premsa aquest divendres al matí des del Congrés. Esteban ha remarcat que aquest pacte no garanteix l’aprovació definitiva dels comptes. “És un principi” però “encara queda molt per avançar”, ha dit Esteban, que ha recordat que el PNB ha presentat 85 esmenes.

Esteban ha negat que l’anunci del pacte sigui una reacció al fet que EH Bildu fes públic que donaria suport als pressupostos. “Anunciem el que hi ha quan hi ha. Avui he vingut a parlar d’una cosa concreta, tangible, nostre”, ha dit el portaveu dels nacionalistes bascos.A més, el portaveu del PNB ha assegurat que no han tingut cap mena de contacte amb Cs pel tema de l’impost al dièsel. La formació d’Inés Arrimadas va anunciar fa tres setmanes un acord amb el govern espanyol per eliminar-ho però l’executiu de Pedro Sánchez ho va negar.Esteban ha dit que el PNB tenia clar que ho volia eliminar des del principi i “feliçment” s’ha acordat que es canviï la qüestió a través de la seva esmena. El portaveu del PNB ha argumentat que l’augment del preu del dièsel, “en un moment en què la pressió a la indústria és molt forta”, podia suposar “la pèrdua de molts llocs de treball”.”Precipitar la mesura no és gens beneficiós”, ha dit Esteban, que ha reconegut que cal “anar avançant cap a una fiscalitat verda” però no de forma “immediata”. L’acord també implica que s’hagin acceptat tres esmenes més que plantegen un ‘pla renove’ per a màquines industrials de fabricació de màquines de 50 MEUR, unes obres de soterrament de tren a Bilbao i la creació d’una nova figura contractual en el desenvolupament de la formació dual universitària.Impost al dièselLa mesura que s’eliminarà dels pressupostos per a l’any que ve implicava reduir la bonificació que té el dièsel la qual cosa s’hauria traduït en un encariment de 3,8 cèntims d’euro per litre (38 euros per cada 1.000 litres) que, segons el govern espanyol, hauria permès recaptar 450 milions d’euros extra l’any el 2021.

Relacionats