Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El ple del Parlament votarà la setmana que ve la proposta de Junts contra les ocupacions “conflictives”

ACN Barcelona – El ple del Parlament votarà la setmana que ve la proposta de Junts per fer front a les ocupacions d’habitatges que provoquen “conflictes greus”. Així ho ha […]

Agències 31/01/2023

ACN Barcelona – El ple del Parlament votarà la setmana que ve la proposta de Junts per fer front a les ocupacions d’habitatges que provoquen “conflictes greus”. Així ho ha decidit la Junta de Portaveus reunida aquest dimarts. En l’últim ple es va acordar tramitar la iniciativa per lectura única, així doncs, la setmana que ve es farà tant la votació de les esmenes a la totalitat com la votació final. A més, també se sotmetrà a votació del ple el decret del Govern 17/2022 per gestionar des de Catalunya l’impost estatal sobre el dipòsit de residus, la incineració i la coincineració, que va entrar en vigor l’1 de gener.

La iniciativa de Junts proposa la modificació de la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, i de la Llei 5/2006, del llibre cinquè del Codi civil. Volen que tant els ajuntaments com les comunitats de veïns puguin requerir als grans tenidors que en el termini de trenta dies desallotgin pisos ocupats on es duguin a terme activitats il·legals, contràries a la convivència normal de la comunitat o que malmetin o facin perillar l’immoble.

I el text de Junts estableix que en cas que aquest requeriment no sigui atès, tant ajuntaments com comunitats de veïns estiguin legitimats per sol·licitar el desallotjament. També diu que els consistoris podran adquirir temporalment els habitatges desallotjats per destinar-los a polítiques públiques d’habitatge social.

ECP i la CUP hi han presentat esmenes a la totalitat. Per la seva banda, PSC-Units, ERC, Junts, Vox, ECP, Cs i PPC hi han presentat esmenes a l’articulat.

Pel que fa al decret del Govern per gestionar l’impost estatal sobre el dipòsit de residus, el text aprovat al Congrés preveu que les comunitats autònomes puguin gestionar l’impost i, per aquest motiu, l’executiu català va aprovar aquest decret. Cal recordar que la llei que va aprovar l’Estat –sense els vots favorables d’ERC i Junts- elimina l’impost propi de residus que hi havia a Catalunya des de fa 17 anys.

Segons ha fixat la Junta de Portaveus en la reunió d’aquest dimarts, el pròxim ple del Parlament se celebrarà dimecres 8 i dijous  9 de gener. A banda de la sessió de control al president de la Generalitat i als consellers, i diverses mocions i interpel·lacions, el ple farà el debat i votació per decidir si tramita a través de lectura única el canvi d’adscripció comarcal dels municipis de Biosca i Torà, perquè passin a formar part del Solsonès. Una proposta del grup PSC-Units.

D’altra banda, Junts lamenta que la seva portaveu, Mònica Sales, s’hagi quedat sola proposant a la reunió de la Junta de Portaveus que el president Aragonès comparegui al ple de la setmana que ve per explicar al reforma del Codi Penal. De fet, Junts va demanar la compareixença del president per aquest motiu el passat novembre i, el mateix dia, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va assegurar que ho faria.