Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

El ple de la setmana que ve votarà la proposta de Junts de no aplicar sancions per la sequera fins a l’1 de juliol

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El ple del Parlament de la setmana que ve votarà definitivament la proposició de llei de Junts sobre la sequera que aposta per no aplicar sancions als municipis fins a l’1 de juliol. Així doncs, la Mesa i la Junta de Portaveus han acceptat la petició de JxCat de tramitar-la per lectura única. En l’ordre del dia del ple, que se celebrarà del 2 al 4 de maig, també es farà el debat a la totalitat de les dues propostes per reformar el reglament de la cambra. El PSC vol que es puguin revocar membres de la Mesa mentre que ERC i la CUP volen prohibir els “discursos d’odi” i regular el vot telemàtic. Així mateix, el ple farà la votació final de la creació de la comarca del Lluçanès i del projecte de llei sobre l’estabilització de funcionaris.

Junts va registrar dijous de la setmana passada la seva proposició de llei sobre la sequera i, només una setmana després, per la via exprés, es votarà definitivament. Junts proposa contractacions “d’emergència” per fer front a la sequera i no aplicar sancions fins a l’1 de juliol. Precisament, la qüestió de les sancions a municipis que no compleixin les restriccions ha estat el punt més polèmic i que va impedir un acord en la cimera de partits sobre l’aigua. Junts també vol que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) assumeixi de manera “extraordinària” tots els costos de les obres que corresponen als ens locals.

Publicitat

Així doncs, s’ha prioritzat la proposició de llei de Junts, que es votarà al ple del Parlament abans que el projecte de llei que s’està tramitant a la cambra arran del decret sobre la sequera que va aprovar la cambra el 22 de març amb l’abstenció de PSC-Units, Junts, CUP i ECP. Després d’aprovar el decret el ple va decidir tramitar-lo com a projecte de llei per poder introduir canvis i el PSC ha presentat un text alternatiu.

<strong>Propostes per reformar el reglament</strong>

La proposició de llei del PSC vol modificar el reglament del Parlament i permetre destituir membres de la Mesa per pèrdua de confiança o per sortida de grup parlamentari pel qual va ser escollit diputat. No implicaria perdre l’escó. Segons la proposta del PSC, la pèrdua de confiança l’haurien de plantejar almenys dos grups parlamentaris o una cinquena part i ser aprovada per la majoria absoluta del ple de la cambra.

Pel que fa a la proposta dels grups parlamentaris d’ERC i la CUP-NCG, volen reformar el reglament amb l’objectiu d’aturar els “discursos d’odi” de Vox. I també proposen ampliar les opcions de vot dels diputats i diputades: més supòsits de delegació i incorporar al reglament el vot telemàtic en situacions excepcionals. Una eina que serviria pels casos com el del diputat de Junts a l’exili, Lluís Puig. La setmana passada la Mesa va habilitar un sistema de vot telemàtic que s’aplicarà mentre no hi hagi una reforma del reglament.

<strong>Ple monogràfic sobre educació</strong>

La Mesa i la Junta de Portaveus també han decidit que el ple monogràfic sobre educació se celebri el 13, 14 i 15 de juny. El grup de Junts va sol·licitar aquest ple.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió