Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

El Ple de la Paeria rebutja amb els vots del govern i el Comú el model comercial del projecte de Torre Salses

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat una moció promoguda per l’Associació Projecte Lleida que insta la Paeria a rebutjar el model comercial del projecte de Torre Salses perquè “provocaria una perjudici irreparable a tot el teixit comercial de Lleida” amb “el tancament percentatge molt elevat de negocis”. El text ha prosperat amb els vots del govern i el Comú; el PSC, Cs i els no adscrits Ribes i Cordoba hi han votat en contra, mentre que el PP i González s’han abstingut. D’altra banda, el Ple ha acordat una declaració institucional sobre lluita contra el frau. L’alcalde Miquel Pueyo i els regidors de diferents grups municipals han aprofitat la sessió per condemnar la guerra a Ucraïna i solidaritzar-se amb les víctimes del conflicte.

El Ple de la Paeria corresponent al mes de febrer s’ha pronunciat en contra del model comercial que planteja el projecte Promenade Lleida, impulsat per Eurofund Group i Frey, a la zona de Torre Salses, entre els barris de la Bordeta i Magraners. Ho ha fet amb l’aprovació de la moció presentada per l’Associació Projecte Lleida, que agrupa comerciats i empresaris del sector, i que ha prosperat amb el suport dels dos grups del govern, ERC i Junts i del Comú.

Publicitat

El text també insta la Paeria a resoldre el conveni que l’aleshores alcalde Fèlix Larrosa va signar amb els promotors del parc comercial i d’oci, i a portar a terme els canvis urbanístics necessaris a fi d’impedir el model urbanístic de Torre Salses, “basat en grans àrees d’ús exclusivament comercial”.

El vicepresident de Projecte Lleida, Miguel Borraz, ha indicat que el 64% de l’ús comercial de Promenade Lleida serà de petites superfícies. Així, ha afirmat que no es tracta d’un projecte de mitjanes superfícies tal com sostenen els promotors i va assenyalar Larrosa el 2019. Miguel Borraz ha dit que models de desenvolupament comercial similars han “perjudicat greument ciutats com ara Reus, Mataró, Tarragona, Badalona i Saragossa”, amb el tancament de botigues i negocis.

Des del govern municipal han reiterat el seu compromís cap a un model comercial integrat en la trama urbana i que cohesioni la ciutat i, en aquest sentit, han expressat l’aposta per al desenvolupament comercial vinculat al Pla de l’Estació i l’Àrea Residencial Estratègica (ARE). El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha mantingut que el projecte de Torre Salses serà de mitjanes superfícies i, en cas contrari, ha emplaçat la Generalitat a actuar perquè això es compleixi.

D’altra banda, també ha quedat aprovada la moció del PSC amb motiu del 8 de març, Dia internacional de les dones. Entre altres punts, el text reclama el compromís del Ple per treballar per a “l’avenç de la societat cap a la igualtat real, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones, i treballant en el marc de les competències de la Paeria per garantir la coeducació, la igualtat laboral, la conciliació i la coresponsabilitat”.

<strong>Declaració sobre la lluita contra el frau</strong>

En el sessió d’aquest divendres, també s’ha acordat una declaració institucional sobre la lluita contra el frau, formalitzada d’acord amb el Pla de Mesures Antifrau de la Paeria de Lleida aprovat l’1 de febrer passat.

Altrament, el Ple ha avalat la finalització de la concessió per a la prestació dels serveis de l’estació d’autobusos i la reversió de les finques al patrimoni municipal. La sessió també ha donat l’aprovat inicial la mutació demanial subjectiva, a favor del Departament de Drets Socials de la finca municipal situada al carrer Sant Paulí de Nola, 50-52, destinada a la construcció d’un centre Barnahus, d’atenció integral a infants que pateixen abusos sexuals.

També ha quedat aprovada inicialment la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per regular les condicions d’implantació de plantes solars fotovoltaiques al terme municipal de Lleida. En canvi, el Ple ha resolt inadmetre el recurs de reposició interposat pel Comú de Lleida contra l’acord d’aprovació del Pla especial urbanístic del Parc Territorial Les Basses per ordenar l’àmbit i implantar-hi un càmping.

Així mateix, han quedat aprovades definitivament l’Ordenança municipal de l’Horta, l’Ordenança de Mobilitat de Lleida i la modificació de l’Ordenança reguladora dels establiments de pública concurrència de la capital del Segrià.

<strong>Cerca de consens sobre l’equipament de Pardinyes</strong>

L’alcalde Miquel Pueyo ha entomat la petició del PP per continuar buscant un consens pel que fa a l’equipament de Pardinyes sempre i quan això impliqui “relligar d’una manera justa i equilibrada la legítima aspiració de veïns que alguns veïns del barri tenen per repescar aquell antic projecte d’una residència per a persones grans amb els drets que tenen les persones en situació de vulnerabilitat (sense sostre i temporers).

D’altra banda, Pueyo ha assegurat, en resposta Cs, que l’escut franquista que la Paeria va retirar de l’antic edifici de capitania d’infanteria de Gardeny “no ha patit danys” i que “es troba en bones condicions”. Així mateix, ha explicat que no s’ha pogut guardar a l’Arxiu Arqueològic de Lleida com preveia inicialment el govern tenint en compte el considerable pes de l’emblema.  

<strong>Condemna a la guerra a Ucraïna</strong>

En començar el Ple, Pueyo ha condemnat la guerra a Ucraïna i ha expressat la solidaritat amb les seves víctimes, rebuig al qual també s’han sumat durant la sessió els regidors d’altres grups polítics. A la vegada, l’alcalde de Lleida ha apel·lat a la comunitat internacional, sobretot a la UE, a adoptar un paper de mediació en el conflicte per preservar la vida i els drets humans. La regidora no adscrita Ángeles Ribes i els grups de Ciutadans i del PP han lamentat que no s’hagués pogut consensuar una declaració institucional i n’han responsabilitat l’alcalde Miquel Pueyo. Ribes i la regidora de Cs Maria Burrel han explicat que no s’han volgut sumar al text plantejat pel govern en considerar-lo “equidistant” per no referir-se de forma explícita a la “invasió” d’Ucraïna per part de Rússia.

<strong>El Ple recupera la normalitat</strong>

El Ple de l’Ajuntament de Lleida d’aquest divendres ha estat el primer des de l’inici de la pandèmia que la institució ha celebrat de forma presencial i amb tots els regidors asseguts als seus llocs habituals que tenen assignats al saló de sessions.   

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió