Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El ple de Girona aprova un pla per afrontar la sequera i desencalla els pisos socials a l’antic mercat de Santa Eugènia

|

- Publicitat -

ACN Girona – El ple de Girona ha aprovat un pla d’emergència per afrontar la sequera. El document especifica quines mesures concretes s’aplicaran a la ciutat davant cadascun dels escenaris i també incorpora noves captacions. En concret, tres pous subterranis al Pla del Sitjar de Salt (Gironès). El pla ha tirat endavant amb el vot a favor del govern i l’abstenció en bloc de l’oposició, que hi veu mancances. D’altra banda, el ple també ha desencallat els tràmits per fer pisos socials a l’antic mercat de Santa Eugènia, un projecte que porta anys aturat. Abans que comencés la sessió, els agents de la Policia Municipal han tornat a fer una sonora protesta a la plaça del Vi, on han amenaçat amb interferir la campanya de les municipals si no se’ls escolta.

El pla d’emergència recull totes aquelles mesures que s’aplicaran a la ciutat cada vegada que s’entri en un nou escenari per sequera (prealerta, alerta, excepcionalitat i urgència). Segons ha concretat el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, l’objectiu és “tenir eines pròpies per afrontar la situació més enllà del què dictamini la Generalitat”.

Publicitat

El document especifica quines limitacions s’aplicaran a cada fase. Tant pel què fa a allò que pertoca a l’Ajuntament (reg de jardins, tancament de fonts, neteja de carrers…) com a la ciutadania (en cas que calgués restringir l’aigua de boca). El pla per afrontar la sequera, a més, també recull que, en cas que fos necessari, Girona captaria aigua de tres nous pous subterranis situats al Pla del Sitjar, que podrien aportar un màxim de 45.000 metres cúbics anuals.

El regidor de Sostenibilitat no ha amagat que el pla és, sobretot, tècnic. Però Terés també ha subratllat que esperen que sigui “una eina efectiva” per afrontar la sequera. I ha precisat que, precisament, arran de la municipalització de l’aigua, “amb el nou ens gestor tindrem més capacitat per reduir les pèrdues que hi ha a la xarxa”.

El pla d’emergència per sequera s’ha aprovat inicialment amb els vots a favor de JxCat i ERC. Han estat els únics, perquè tota l’oposició s’ha abstingut, criticant que hi veu mancances.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha lamentat que el document “arribi tard”, perquè moltes ciutats de dimensions semblants a la de Girona ja fa mesos que n’han aprovat un. La regidora de Guanyem Laia Pèlach, per la seva banda, ha dit que el document “s’enfoca molt a l’acció”, però que, per contra, hi han trobat a faltar “més mesures de prevenció i conscienciació ciutadana” per fomentar l’estalvi d’aigua.

<strong>Pisos socials i xalet Soler</strong>

D’altra banda, el ple d’aquest desembre també ha tirat endavant dos tràmits urbanístics. Per una banda, tots els grups municipals excepte Guanyem -que hi ha votat en contra- han avalat la modificació del pla especial que permetrà tirar endavant el projecte de la Casa de la Tecnologia a l’antic xalet Soler. La reforma de l’edifici costarà 1,5 milions d’euros (MEUR), reconvertirà l’antiga casa burgesa en la seu permanent del Museu de les Matemàtiques, hi afegirà una sala polivalent annexa i espais de coworking tecnològic.

La regidora de Guanyem Cristina Andreu ha justificat el seu vot contrari perquè, al seu entendre, el projecte és “un cant al sol” i no hi ha “estudis previs” que avalin “la necessitat” dels diferents usos que es volen donar al xalet Soler. Una afirmació, però, que l’alcaldessa Marta Madrenas ha rebatut, subratllant que, precisament, la Casa de la Tecnologia ha rebut l’aval de diferents sectors econòmics i socials de la ciutat.

D’altra banda, el ple municipal també ha desencallat els tràmits per tirar endavant els pisos socials que es volen aixecar a l’antic mercat de Santa Eugènia. Un projecte que porta més d’una dècada aturat arran de diferents litigis judicials i de la crisi econòmica, i que ha deixat l’esquelet a mig fer d’un edifici a la plaça Leonor Joher.

Avui, tots els grups municipals han votat a favor de tirar endavant la consulta prèvia que permetrà tirar endavant el nou planejament del sector on abans s’aixecava el mercat de Santa Eugènia. Un pas necessari per fer els canvis urbanístics que permetran desencallar la construcció dels pisos socials. “Avui s’aconsegueix resoldre una situació empantanegada des de fa molts anys, i que suposa un greuge per al barri”, ha subratllat l’oposició.

Per últim, el ple d’aquest mes ha aprovat inicialment el nou reglament dels pressupostos participatius. El punt, però, ha tirat endavant per la mínima, perquè només hi ha votat a favor l’equip de govern. El PSC i el regidor no adscrit s’han abstingut, i tant Guanyem com la regidora de Cs hi han votat en contra.

El nou reglament estableix que, a partir d’ara, el procés de pressupostos participatius es farà com a mínim un cop per mandat (i no anualment com fins ara), que la ciutat es dividirà en unitats territorials que poden incloure diferents barris i que les propostes es treballaran en tallers.

La regidora de Cs, Míriam Pujola, ha justificat el vot en contra dient que el nou reglament “no corregeix les deficiències” de l’anterior i ha criticat que, de fet, molts projectes aprovats en anys anteriors “s’eternitzen”. Per part de Guanyem, el regidor Xavier Villareal, ha definit el nou reglament com “la crònica d’una mort anunciada” i ha criticat que no s’hagi fet arribar a temps a les associacions de veïns abans de portar-lo a ple.

Per la seva banda, la regidora socialista Mònica Ferrer també ha fet referència a què “moltes associacions de veïns” no havien rebut la proposta. El PSC ha justificat l’abstenció dient que, tot i que el reglament té mancances i que hi presentaran al·legacions, “cal reformar el model de pressupostos participatius”.

<strong>Nova protesta de la policia</strong>

Abans del ple, els agents de la Policia Municipal han tornat a protagonitzar una sonora protesta a la plaça del Vi, amb xiulets i sirenes. La policia critica que l’equip de govern no els escolti, que el conflicte que els va portar a no fer més hores extra està del tot enquistat, i asseguren que en les properes setmanes l’Ajuntament tornarà a trobar-se amb la mateixa situació que ja va viure per les Fires (perquè caldran més efectius per cobrir actes nadalencs, com la cavalcada de reis).

El portaveu del sindicat SIP-FEPOL, Sergi Fernández, ha assegurat que la plantilla no dubtarà a continuar judicialitzant el conflicte (ja va portar al contenciós el decret que els va obligar a treballar per Fires) i també ha avançat que, si l’equip de govern continua negant-se a negociar, interferiran en la propera campanya de les eleccions municipals. “No dubtarem a ser-ne actors per reclamar els nostres drets”, ha afirmat, deixant entreveure que traslladaran la protesta als actes que muntin els partits.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió