Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El ple de Barcelona envia les macrocuines a la Zona Franca i prohibeix els supermercats fantasmes

ACN Barcelona – El ple de Barcelona ha donat llum verda aquest divendres al pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili. El text prohibeix l’activitat de les cuines […]

Agències 27/01/2023

ACN Barcelona – El ple de Barcelona ha donat llum verda aquest divendres al pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili. El text prohibeix l’activitat de les cuines fantasma a tota la trama urbana i només la permet a la Zona Franca. Inicialment s’havia plantejat també la possibilitat d’ubicar-les als polígons del Besòs i de la Marina del Prat Vermell però finalment s’ha descartat per la seva proximitat a zones habitades. Pel que fa al supermercats fantasmes, es prohibeixen i els 21 que ara operen hauran de decidir si són magatzem o es converteixen en establiment obert al públic.

La nova regulació, també determina que bars i restaurants han de demanar permís per fer repartiment a domicili. Disposaran de dos mesos per demanar-lo, un tràmit que la tinent d’alcaldia Janet Sanz ha promès que serà senzill. Per obtenir l’autorització hauran de garantir que dediquen un mínim del 40% de la seva superfície a ús públic. Amb aquest requisit es vol evitar que cuines o supermercats fantasma operin sota aquest paraigües. En la línia de preservar els drets dels treballadors, la normativa estableix també que els locals de restauració de plats preparats hauran de reservar un espai d’espera per als repartidors en funció de la mida de l’establiment.

Sanz ha assegurat que és un “pla pioner” que permetrà “posar ordre a una activitat fonamental com és el repartiment a domicili”. Alhora ha defensat la mesura per combatre “les cuines i supermercats fantasmes que van créixer molt durant la pandèmia” i “protegir els veïns, el comerç de proximitat” i “garantir els drets dels treballadors i treballadores”.

 Finalment la mesura s’ha aprovat amb els vots a favor dels Comuns, el PSC i ERC. La resta de formacions s’hi ha oposat en considerar que es tracta d’una mesura excessivament “restrictiva”.