Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El Pla director urbanístic metropolità del Camp de Tarragona podria ser una realitat entre el 2025 i el 2026

ACN Tarragona – El primer Pla director urbanístic (PDU) que ordenarà de forma conjunta l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona podria ser una realitat entre el 2025 i el 2026. […]

Agències 10/02/2023

ACN Tarragona – El primer Pla director urbanístic (PDU) que ordenarà de forma conjunta l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona podria ser una realitat entre el 2025 i el 2026. Així ho ha anunciat el conseller de Territori, Juli Fernàndez, en la presentació del llibre ‘Directrius de plantejament urbanístic de l’àmbit metropolità del Camp de Tarragona’. Es tracta d’una diagnosi sobre en quin estat es troben set municipis del territori – Reus, Cambrils, Constantí, la Canonja, Salou, Tarragona i Vila-seca-, així com quines accions i projectes han de guiar l’elaboració del futur PDU. Segons Fernàndez, la redacció del projecte començarà en els pròxims mesos i la seva aprovació definitiva podria allargar-se entre dos i tres anys.

Després d’una llarga reivindicació i diversos intents per convertir el Camp de Tarragona en la segona àrea metropolitana de Catalunya, el document sembla ara avançar cap a la seva concreció. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, s’ha mostrat convençut que el projecte s’aprovarà en un termini de dos o tres anys.

Fernàndez ha destacat el fet que la redacció del projecte s’iniciï amb “aquesta gran quantitat de feina feta”, referint-se al llibre ‘Directrius de plantejament urbanístic de l’àmbit metropolità del Camp de Tarragona’. Un full de ruta que ha de servir per guiar la futura redacció del Pla director urbanístic (PDU) metropolità del Camp de Tarragona.

L’elaboració del llibre ha anat a càrrec de la Universitat Rovira Virgili (URV), qui ha detallat les mancances i oportunitats del territori, basant-se en diversos estudis científics i emprant indicadors socioeconòmics, de mobilitat, habitatge o equipaments. El llibre també inclou el resultat d’un primer procés participatiu amb les propostes de 270 persones. Tot plegat, ha servit perquè la URV hagi dissenyat una vintena de directrius que es despleguen en 100 accions i que el Govern es compromet a tenir en compte a l’hora de redactar el futur PDU.

<strong>El futur Pla director urbanístic </strong>

El PDU té com a objectiu ordenar de forma conjunta el desenvolupament de Reus, Cambrils, Constantí, la Canonja, Salou, Tarragona i Vila-seca, i reconèixer “la realitat d’un sistema funcional de caràcter supramunicipal, amb un alt grau d’integració socioeconòmica entre municipis, i que cal articular amb visió metropolitana”, tal com han detallat des del departament de Territori.

Actualment, l’única font d’ordenació d’aquest sistema urbà són els diversos planejaments municipals que provoquen “duplicitats i pèrdua d’oportunitats”. Segons el conseller Juli Fernàndez, “el Camp de Tarragona és un espai clau per al país des del punt de vista d’oportunitats, de generació de benestar i de prosperitat” i això passa perquè el territori “tingui totes les eines i la capacitat per poder-se desenvolupar”.