Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El pla de Brussel·les en xifres: 560.000 MEUR per la recuperació, 55.000 a React-EU o 31.000 per evitar insolvències

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres ‘Next Generation EU’, un fons de 750.000 milions d’euros (MEUR) per contrarestar l’impacte de la crisi del coronavirus. Els diners es repartiririen […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres ‘Next Generation EU’, un fons de 750.000 milions d’euros (MEUR) per contrarestar l’impacte de la crisi del coronavirus. Els diners es repartiririen en tres pilars: l’ajuda a la recuperació dels estats, l’impuls a les inversions i el reforçament dels programes més importants després de la crisi sanitària, com els de salut. Estrictament per a la recuperació, Brussel·les vol destinar 560.000 MEUR a un nou instrument amb préstecs (250.000 MEUR) i subvencions (310.000 MEUR). A més, proposa crear React-EU per tenir més diners per a la polítiques de cohesió, amb un pressupost de 55.000 MEUR disponible ja aquest any i que es distribuiria d’acord amb l’impacte de la crisi a cada estat.

React-EU podria donar suport a treballadors i pimes, els sistemes sanitaris, la transició ecològica i digital i a sectors estratègics com el turisme o la cultura. La CE també preveu reeforçar amb més diners el fons per a una transició justa (40.000 MEUR), el fons agrícola europeu per al desenvolupament rural (15.000 MEUR) i, en general, els programes de cohesió dels propers pressupostos, que també vol que siguin més flexibles. Per reforçar l’economia de la Unió Europea amb l’impuls de la inversió privada, el pla de la Comissió Europea inclou un nou instrument de suport a la solvència per trobar recursos per ajudar empreses amb problemes que, sense l’impacte de la covid-19, tindrien unes bones finances. L’objectiu de la CE és que aquest mecanisme permeti reforçar els estats que tenen menys capacitat per ajudar les seves empreses a través d’ajuts públics. En concret, Brussel·les preveu destinar-hi 31.000 milions d’euros, per ajudar a mobilitzar fins a 300.000 milions.La proposta d’Ursula von der Leyen també inclou la millora d’InvestEU, per arrbiar als 15.300 milions d’euros per mobilitzar inversions privades arreu de la Unió. A més, es crearà un nou instrument d’inversió vinculat sobretot a les transicions digital i verda amb una contribució de 15.000 MEUR des del fons ‘Next Generation EU’ per acabar generant invrsions per valor de 150.000 MEUR. Finalment, la Comissió Europea també proposa crear un nou programa de salut, EU4Health, amb un pressupost de 9.400 MEUR per invertir en prevenció, preparació per a futures crisis i abastiment de medicines essencials i equipaments. A més, es reforçaria amb 2.000 MEUR el programa rescEU, que és el mecanisme de suport per a respondre a futures crisis. D’altra banda, la Comissió Europea destaca elements importants en els comptes que s’hauran d’aprovar, que al marge del nou fons, ofereixen 94.400 MEUR per a Horitzó Europea per finançar recerca en salut, medi ambient i transició digital, o el reforç de l’Erasmus i la PAC.