Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El pes del sector primari alleugerirà la crisi econòmica per la pandèmia a l’Ebre i Lleida

ACN Tortosa.-La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la URV ha analitzat l’afectació de la pandèmia per comarques i àmbits territorials en funció de la seva estructura sectorial. De […]

Avatar
Agències 14/04/2020

ACN Tortosa.-La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la URV ha analitzat l’afectació de la pandèmia per comarques i àmbits territorials en funció de la seva estructura sectorial. De l’anàlisi es desprèn que les Terres de l’Ebre i les comarques de Ponent seran els territoris amb menys impacte pel pes que té el sector primari i la indústria de l’agroalimentació en aquests territoris. D’altra banda, el Penedès i l’Alt Pirineu i l’Aran seran els territoris més vulnerables pel pes del sector turístic i els serveis. Per comarques, l’Aran, la Cerdanya i el Baix Penedès seran les més afectades per l’aturada per la covid-19, i la Ribera d’Ebre i la Segarra les que menys.

La CELiR ha pres com a punt de partida de l’estudi els sectors considerats essencials en estat d’alarma, que són els que es veuran menys afectats per la situació d’aturada econòmica actual, i analitza el pes de la resta de sectors considerats menys essencials en cadascuna de les comarques i dels territoris del país.A les Terres de l’Ebre i les comarques de Ponent, l’afectació mitjana comparada amb Catalunya -1 punt-, és de 0,71 i 0,68 punts, respectivament. En canvi, al Penedès, el territori més afectat, la xifra s’enlairaria a 1,16 punts. Les comarques més afectades per l’actual situació de pandèmia seran l’Aran (1,38 punts), seguida de la Cerdanya i el Baix Penedès (1,34 cadascuna). Les menys afectades seran la Ribera d’Ebre (0,25 punts) i la Segarra (0,55 punts).Aquest menor impacte a la Ribera d’Ebre, el més baix de tot Catalunya, s’explica principalment pel gran pes de la producció energètica. La Terra Alta també es troba en el rànquing de les comarques amb menor afectació estructural, amb 0,76 punts. Al Baix Ebre i al Montsià, les xifres d’afectació són més elevades, 0,89 i 0,86 punts respectivament, a causa del pes que el sector turístic. L’estudi també conclou que no existeix cap correlació entre el PIB per càpita i més o menys afectació territorial per l’aturada econòmica.