Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

El PEN Català replica als socis que han plegat que l’obligació de la Junta és defensar els interessos de l’entitat

ACN Barcelona.-El PEN Català ha lamentat aquest dijous la sortida dels socis de la seva entitat que han presentat la seva baixa i han assegurat que la seva obligació, com […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Barcelona.-El PEN Català ha lamentat aquest dijous la sortida dels socis de la seva entitat que han presentat la seva baixa i han assegurat que la seva obligació, com a Junta, és “defensar els interessos de l’entitat i garantir un ús adequat dels fons públics. La Junta actual està plenament compromesa en l’exercici d’una gestió responsable, democràtica i transparent dels recursos amb què compta l’entitat, garantint un ús correcte de les seves finalitats”. 21 socis del PEN Català s’han donat de baixa col·lectivament de l’entitat, entre els quals hi ha escriptors com Maria Barbal, Ramon Solsona, Josep Maria Terricabras, Narcís Comadira, Feliu Formosa i Toni Sala.

Els signants van manifestar, arran de la demanda interposada contra l’anterior presidenta, Carme Arenas, el seu rebuig a “l’actuació d’alguns membres de la junta”: “acusacions greus mai demostrades, insinuacions no contrastades, mitges veritats, interpretacions interessades i escenificació victimista”. La crisi es remunta al 2019 quan el PEN Català va demanar a l’expresidenta de l’entitat, Carme Arenas, 373.000 euros per suposades irregularitat econòmiques.El PEN Català ha assenyalat que malgrat que han intentat dur amb “discreció les irregularitats” detectades de l’anterior presidència de l’entitat, però s’han vist “obligats” a respondre. En el comunicat, han apuntat que pocs dies després d’haver entrat el nou equip, el juny de 2018, van ser detectades “una sèrie de males pràctiques” que s’havien arrossegat durant anys per part de l’anterior presidència. “Donada la impossibilitat de tancar de forma interna aquesta situació i atès que la magnitud de les irregularitats anava prenent unes dimensions cada cop més desmesurades”, es va decidir convocar el dia 11 de juny de 2019 una assemblea extraordinària per posar en coneixement dels socis del PEN el que estava passant i sotmetre a votació emprendre accions legals contra l’anterior expresidenta. Tot i que la votació va tenir uns resultats de més del 90% dels seus socis a favor d’emprendre accions legals, des del PEN, ha explicat, van intentar continuar el diàleg amb la ferma voluntat de no haver d’interposar la demanda. En aquest sentit, el dia 25 de novembre de 2019 s’iniciava un procés arbitral oficial que va acabar el dia 10 de desembre de l’any 2020, quan l’entitat, davant la impossibilitat d’avançar en cap acord amb l’expresidenta, va signar l’acta final del procés de mediació. Demanda L’11 de desembre de 2020, ha indicat, dia en què va tenir lloc l’Assemblea General de l’entitat, l’advocat contractat pel PEN va exposar als socis la situació i va anunciar la interposició de la demanda.El PEN Català ha negat que en cap moment es volés fer un espectacle mediàtic del tema, sinó que han practicat “la transparència informativa” als socis per fer-los coneixedors sempre de l’estat de l’entitat, sotmetre a votació les decisions i posar a la seva disposició tota la documentació necessària. Han evitat valorar que s’acusés de “fets inacceptables a alguns membres de la Junta. Ens mantindrem ferms en la nostra voluntat de seguir portant la documentació del tema amb la màxima discreció i prudència possible i que sigui la jurisdicció ordinària l’encarregada de determinar totes les irregularitats existents”.”Gran quantitat d’altes de socis”Des del PEN Català han assegurat que no ha estat un camí fàcil i arribar a aquesta situació ha estat molt dolorós per a l’entitat. “La gran quantitat d’altes de socis als darrers dos anys ens confirma amb fermesa la nostra tasca per seguir perseverant en els objectius que defensem, per garantir sempre un ús adequat dels recursos i vetllant per les seves finalitats”.

Relacionats