Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El patró del mercant rus que va enfonsar un pesquer a Barcelona i va matar dos mariners el 2017 accepta 2 anys de presó

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els dos homes que pilotaven el vaixell mercant rus i el pesquer barceloní que van xocar el març del 2017 al port de Barcelona, causant la mort de dos pescadors, han acceptat aquest dimarts les penes per homicidi imprudent. En el primer dia de judici, el primer oficial del buc ‘MID Volga 2’, D.P., ha acceptat dos anys de presó per dos homicidis per imprudència professional greu, que probablement no haurà de complir, a més de tres anys de prohibició per pilotar embarcacions en aigües espanyoles. El propietari i patró del pesquer ‘El Fairell’, J.H.C., ha acceptat una pena multa d’uns 450 euros per dos homicidis per imprudència menys greu. Ara la sentència haurà de determinar les indemnitzacions.

Els fets van passar a primera hora de la tarda del 20 de març del 2017. Cap a les 15.03 hores, amb estat de la mar perfecte, bona visibilitat i bones condicions meteorològiques, va sortir del port de Barcelona el mercant rus ‘MID Volga 2’, de 137 metres d’eslora i gairebé 5.000 tones, propietat de la companyia MVS Company. A les 15.06 hores, el capità, V.T., va girar el buc 45 graus a babord, a l’esquerra, rumb a Alexandria (Egipte) passant primer per Sardenya. El capità va abandonar el pont de comandament i va cedir-lo al primer oficial, l’acusat D.P., rus de 30 anys.

Publicitat

En fer-se càrrec del comandament, l’oficial va adonar-se, mitjançant instruments tècnics de navegació i visualment, que el pesquer ‘El Fairell’, de bandera espanyola, 25 metres de llargada i 35 tones, estava navegant davant seu per la dreta i cap al moll de Pescadors de Barcelona. Anava en rumb de col·lisió i el pesquer tenia prioritat, però tot i així el mercant va mantenir el rumb i la velocitat fins que la topada va ser “imminent”, moment en el qual va fer sonar les alarmes acústiques i va fer una maniobra d’evasió cap a la seva esquerra, que no va evitar el xoc.

L’abordatge es va produir a les 15.13 hores a 9,8 nusos de velocitat i a una milla nàutica de la bocana del port. El pesquer de la Barceloneta va patir una via d’aigua, va tombar-se i es va inundar la cabina. El patró va sortir nedant abans de l’enfonsament total. Els tres mariners restants eren a la coberta inspeccionant el peix que acabaven de pescar. En veure el mercant a sobre seu van intentar agafar-se, però van caure a l’aigua i van quedar submergits sota el casc del buc rus. Un marroquí de 33 anys i un senegalès de 36 van morir ofegats, mentre que el mariner espanyol va poder sobreviure.

Tant el vaixell com els dos cossos van ser recuperats dies després a més de 150 metres de profunditat. El patró i el mariner supervivent, de 55 i 50 anys, van patir lesions lleus, però importants seqüeles psicològiques. De fet, el patró ha dit que té reconeguda una incapacitat permanent total.

En el judici, l’oficial rus, que va estar en presó provisional una setmana abans de pagar una fiança de 50.000 euros, ha declarat per videoconferència. El mariner supervivent ha explicat que quan va veure’s a sobre el mercant rus es va voler agafar però igualment va caure a l’aigua i li va costar sortir a la superfície a causa de les grans turbulències provocades per les turbines del vaixell rus.

En la vista d’aquest dimarts han declarat el capità del Servei Marítim de la Guàrdia Civil a Barcelona, una capitana de marina mercant i coordinadora de seguretat i inspecció marítima de la Capitania Marítima de Barcelona, un capità de marina mercant i el secretari de la comissió d’investigació de l’accident. Han conclòs que la culpa va ser en un 60 o 70% del mercant rus per no haver seguit la normativa internacional de circulació marítima, no haver cedit la prioritat al pesquer i no haver iniciat la maniobra abans. La resta de la culpa és del pesquer per no haver vigilat prou la trajectòria del mercant.

Així, consideren que la vigilància de l’oficial rus va ser “molt deficient”, però la del patró pesquer va ser pràcticament inexistent fins a l’últim moment. Així, calculen que el buc rus hauria d’haver iniciat la maniobra evasiva 4 o 5 minuts abans. Si haguessin fet maniobra evasiva les dues embarcacions, haguessin hagut de fer-la 2 o 3 minuts abans de l’impacte.

La fiscalia no acusava el patró del pesquer. A l’oficial rus l’acusa de dos delictes d’homicidi, dos de lesions i un de danys, tots per imprudència professional greu i relacionats amb la normativa marítima internacional. Li demanava quatre anys de presó i sis d’inhabilitació per a pilotar vaixells en aigües territorials espanyoles.

Les dues parts s’han posat d’acord en les indemnitzacions als familiars dels dos mariners morts, uns 800.000 euros en total, i en la indemnització al mariner supervivent, uns 9.500 euros. La discrepància que s’haurà de dirimir en sentència és la indemnització per al patró del pesquer, que no accepta els 17.700 euros proposats per la fiscalia, la indemnització a Salvament Marítim, xifrada en 514.000 euros, i la indemnització per l’enfonsament del pesquer i el seu lucre cessant, que la fiscalia calcula en 540.000 euros.

Aquest dimecres està previst que es presentin noves proves pericials sobre el valor del pesquer i les seqüeles psicològiques del seu patró i propietari. El judici quedarà vist per a sentència, que només haurà de determinar les quantitats indemnitzatòries encara no acordades.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió