Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El passeig de l’Arenal de l’Ampolla retrocedeix un parell de metres per evitar danys quan hi hagi un temporal

ACN L’Ampolla.-El passeig de l’Arenal de l’Ampolla ha retrocedit un parell de metres amb les obres impulsades pel ministeri per a la Transició Ecològica per reparar els danys causats pel […]

Avatar
Agències 03/07/2020

ACN L’Ampolla.-El passeig de l’Arenal de l’Ampolla ha retrocedit un parell de metres amb les obres impulsades pel ministeri per a la Transició Ecològica per reparar els danys causats pel temporal Gloria del passat gener. És una de les solucions que s’ha adoptat per evitar grans desperfectes quan hi hagi una altre episodi similar en el futur, juntament amb la creació d’una escullera per mitigar els efectes de les onades. L’Estat ha invertit 2 MEUR a les costa de les Terres de l’Ebre, amb diferents actuacions a l’Ampolla, Riumar (Deltebre) i les Cases d’Alcanar, que el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha visitat aquest divendres. Els treballs a les tres localitats estan pràcticament acabats.

Les obres s’han endarrerit més del previst per l’arribada d’altres temporals i de la pandèmia de la covid-19. A l’Ampolla tan sols queda feina per un màxim de dues setmanes, segons ha assenyalat l’alcalde de la localitat, Francesc Arasa. La localitat és una de les que més va patir les conseqüències del Gloria, en bona mesura perquè es troba situada en una zona molt exposada als temporals de gregal. “A l’Arenal s’ha fet un replantejament del passeig marítim. Ens adaptem al que veiem, que és l’erosió i els danys que provoca el mar. Intentem evitar repetir les mateixes obres cada any”, ha apuntat Sabaté. Així, el passeig ha retrocedit pràcticament dos metres, el que ha suposat eliminar uns 2.500 metres quadrats de superfície. A la zona de la Bassa de les Olles, també a l’Ampolla, s’han arribat a tirar enrere quinze metres. L’objectiu és adaptar la costa “a l’escenari de canvi climàtic”, ha indicat Antoni Espanya, cap del servei provincial de Costes del ministeri per a la Transició Ecològica. A més, s’està acabant de crear una escullera amb pedres de grans dimensions situades a tocar del passeig i s’ha retornat la sorra que el temporal es va emportar de la platja de l’Arenal en direcció sud. “Creiem que l’obra durarà molts anys i estem satisfets de l’actuació perquè tècnicament era complexa”, ha afirmat Espanya. De fet, el tècnic ha assegurat que aquest és un exemple de les actuacions que caldrà fer en el futur en diferents punts del litoral mediterrani.Actuacions a tota la costa tarragoninaA l’Ampolla també s’han fet millores a la platja de l’Arquitecte, s’ha adequat l’accés a la platja de les Avellanes i s’ha reconstruït un pas de vianants a la zona del barranc de Sant Pere. Més al sud, a Riumar (Deltebre), s’han recol·locat 25.000 metres cúbics de sorra per formar un sistema de platja-duna. I se n’han posat 38.500 metres cúbics més a 4,5 quilòmetres entre les platges de Riumar i la de la Marquesa. A més, s’han recuperat camins per a vianants i s’ha millorat l’accessibilitat de la costa. Finalment, a les Cases d’Alcanar s’ha treballat en l’accessibilitat a la platja en 2,1 quilòmetres, s’han reparat 1,5 quilòmetres d’esculleres i 300 metres cúbics d’espigons. En total, la inversió de l’Estat per refer els danys del Gloria a les Terres de l’Ebre ha estat d’uns 2 milions d’euros, i en el conjunt de la demarcació s’ha arribat als 3,5 milions.