Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El Parlament valida dos decrets sobre mesures per la covid-19 en la cultura i l’educació en el lleure

ACN Barcelona.-El Parlament ha validat aquest dimecres dos decrets llei sobre mesures per la covid-19 en la cultura i l’educació en el lleure. El ple ha avalat, en primer lloc, […]

Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-El Parlament ha validat aquest dimecres dos decrets llei sobre mesures per la covid-19 en la cultura i l’educació en el lleure. El ple ha avalat, en primer lloc, el decret llei 38/2020, que conté dues línies de subvencions per a persones, empreses i entitats culturals per pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia. La norma preveu crear el cens de cultura responsable. Només hi han votat a favor JxCat i ERC, i la resta s’ha abstingut. El ple també ha donat llum verda al decret llei 41/2020 de mesures socials en centres educatius i en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars, amb una dotació de 20 MEUR. En aquesta votació hi han votat a favor JxCat i ERC, i la resta s’hi ha abstingut.

El primer decret llei, sobre les ajudes al sector cultural, es tracta d’una subvenció per compensar les despeses de funcionament de les empreses, amb ajuts que van dels 500 als 8.000 euros, i ajuts per la cancel·lació d’espectacles activitats culturals, dotats entre 600 i 28.000 euros. També s’ha aprovat el 44/2020, amb la llum verda de JxCat, ERC, la CUP-CC i l’abstenció de la resta de grups, que crea un cens d’espais de cultura responsable fent difusió d’aquells indrets que adoptin protocols sanitaris per prevenir la covid-19. Les línies d’ajut que contempla el decret 38/2020 que volen compensar les despeses de funcionament de les empreses són de l’Institut Català de les Empreses Culturals i l’import atorgat dependrà del caixet dels artistes o els espectacles. Pel que fa als ajuts per a la cancel·lació d’espectacles, els entregarà l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural en funció de qüestions com l’aforament de les sales. Pel que fa al cens d’espais de cultura responsable, la mesura pretén fer difusió d’aquells espais culturals que adoptin protocols sanitaris per prevenir la Covid-19 i que es comprometin a aplicar programes d’inclusió social i de “millora de la salut anímica de la ciutadania”. Els espais que formin part d’aquest cens electrònic obtindran el distintiu d'”espai de cultura responsable”. Aquests dos decrets sobre cultura es tramitaran com a projecte de llei.20 MEUR al lleurePer altra banda, amb el segon decret llei dirigit a les entitats de lleure i l’educació no formal, el Govern destinarà 20 milions d’euros a ajudes per al sector de les extraescolars i del lleure educatiu, davant de les dificultats derivades de la pandèmia del coronavirus.Es tracta d’una prestació econòmica de pagament únic destinada a les empreses, treballadors autònoms i entitats per afavorir la sostenibilitat econòmica del sector, que ha patit una reducció dràstica i involuntària dels ingressos o un increment de les despeses com a conseqüència de la crisi sanitària.Com a mesura davant de la segona onada de la covid-19, a finals d’octubre es van suspendre de forma temporal les activitats de lleure infantil i juvenil, l’esport escolar i les extraescolars, excepte aquelles que es fan a l’escola amb el mateix grup estable.