Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El Parlament valida ajornar l’increment de la taxa turística i que no s’hagi de fer la renda per tenir més d’un pagador

ACN Barcelona.-El Parlament ha validat el decret llei 36/2020 que ajorna de nou l’increment de la taxa turística fins a l’1 de juny del 2021 i crea una deducció en […]

Avatar
Agències 18/11/2020

ACN Barcelona.-El Parlament ha validat el decret llei 36/2020 que ajorna de nou l’increment de la taxa turística fins a l’1 de juny del 2021 i crea una deducció en l’IRPF per als contribuents amb rendes baixes que estiguin obligats a fer la declaració de renda pel fet de tenir més d’un pagador. Aquest pot ser el cas dels treballadors que aquest any hauran cobrat de la seva empresa i també de l’Estat per les prestacions per ERTO o atur. El decret llei ha estat avalat amb els vots a favor de JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP i amb les abstencions de Ciutadans, CUP-CC i PPC.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha reivindicat que l’executiu fa el possible per ajudar els sectors afectats i ha reclamat al govern espanyol un “pla de rescat”.”És essencial que l’Estat desplegui mesures de xoc no només a nivell genèric, com els ERTO amb problemes de gestió o l’ingrés mínim que no s’ha desplegat de manera satisfactòria, sinó ajudes directes als sectors. Si tinguéssim eines d’estat i poguéssim recaptar tots els impostos, ja ho hauríem fet”, ha assegurat.Aragonès ha afirmat que el Govern és conscient que les decisions no són rebudes de bon grat per als sectors afectats però ha defensat que des del punt de vista sanitàries són necessàries i estan aportant resultats positius.Pel que fa a la nova deducció en el tram autonòmic de l’IRPF, Aragonès ha assegurat que no és una mesura conjuntural sinó que es mantindrà perquè “és de justícia aprovar-la”. I ha encoratjat el govern de l’Estat a emprendre mesures en aquest sentit.”Sabem que tota ajuda és poca perquè volem revertir la situació, però el govern de la Generalitat hi és i hi serà. No tenim els recursos d’un Estat però assumirem totes les responsabilitats”, ha afegit.El diputat de Cs Martí Pachamé ha denunciat que l’executiu català governi de “manera autoritària” i hagi fugit dels acords parlamentaris i les complicitats de l’oposició. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern no té cap pla ni cap estratègia i ha recordat que la via dels decrets lleis només s’ha d’utilitzar en situacions d’urgència i que, en canvi, “s’està tornant un vici”.El diputat del PSC-Units Rafael Bruguera ha explicat el vot a favor del seu grup perquè comparteixen les dues mesures que s’hi estableixen. Però el diputat s’ha mostrat molt crític amb la gestió del Govern sobre les conseqüències de la pandèmia i ha retret a ERC que avui s’hagi aixecat de la taula on es decideixen les mesures per fer front a la pandèmia. “No ens ho podem permetre”, ha afegit.Per la seva banda, el diputat dels comuns David Cid ha lamentat que el Govern no mobilitzi “cap euro nou” i ha preguntat a l’executiu per què no gasta més. Cid ha afegit que no entén quina és l’orientació econòmica del Govern i ha dit que això no té res a veure amb “l’Espanya ens ofega” tot recordant que el govern espanyol ha transferit recursos a les comunitats autònomes.La diputada de la CUP Maria Sirvent ha defensat que cal un “replantejament general” de la taxa turística i ha afirmat que es necessita una “estratègia de transformació social i econòmica” més enllà dels decrets sobre qüestions concretes. I el diputat del PPC Santi Rodríguez ha demanat al Govern que deixi de cobrar l’impost sobre la taxa turística perquè, segons ha dit, quan el sector turístic reobri tindrà un problema de competitivitat. “No li discutiré que d’aquí un temps el vulgui tornar a implementar però ara deixi de cobrar l’impost”, ha afegit.