Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El Parlament sol·licita al govern espanyol que incrementi als pressupostos les transferències als ajuntaments pel 2021

ACN Barcelona.-El Parlament ha aprovat per unanimitat el punt d’una moció del PSC-Units que sol·licita al govern espanyol que incrementi, als pressupostos estatals, les transferències als ajuntaments per l’any 2021. […]

Avatar
Agències 19/11/2020

ACN Barcelona.-El Parlament ha aprovat per unanimitat el punt d’una moció del PSC-Units que sol·licita al govern espanyol que incrementi, als pressupostos estatals, les transferències als ajuntaments per l’any 2021. El ple també ha aprovat un altre punt que insta la Generalitat a liquidar, durant l’any que ve, tots els deutes que manté amb els ajuntaments catalans. El Parlament en bloc també ha avalat que el Govern aprovi un Pla de xoc econòmic i social pels ajuntaments per afrontar la reconstrucció, a més de reobrir els CAP i els consultoris locals de salut, en coordinació amb els ens locals.

Durant el debat parlamentari, la diputada de PSC-Units -el grup proposant- Marta Moreta ha defensat que els pressupostos espanyols “són bons” per l’Estat, però també per Catalunya i els ajuntaments. El diputat del subgrup del PPC Manuel Reyes ha reclamat al Govern que deixi que els ajuntaments gestionin l’ingrés mínim vital perquè “és un desastre”: “Posin recursos als ens locals”, ha demanat.Per la seva banda, Munia Fernández-Jordán (Cs) ha acusat la Generalitat de “no gestionar” i de deure “una fortuna” de centenars de milions als ajuntaments, “maltractats” per l’executiu en funcions. Marc Sanglas (ERC) ha defensat les aportacions del Govern en l’àmbit econòmic i social als ajuntaments.La diputada Anna Erra (JxCat) ha reivindicat que els ens locals són l’administració que ha estat “més al costat” de la ciutadania durant la pandèmia. A més, ha lamentat que Catalunya no rebi tot el finançament que li pertoca. Susanna Segovia (CatECP) ha remarcat que els pobles i ciutats han liderat la resposta a la pandèmia: “I no és una novetat, i han tingut una actitud creativa i proactiva”, ha valorat.Finalment, Carles Riera (CUP-CC) ha culpat el PSC-Units de demanar responsabilitats a la Generalitat, i que JxCat faci el mateix amb la Moncloa. El diputat anticapitalista ha demanat que tothom assumeix la seva part de responsabilitats.”Infrafinançament local”El Parlament també ha aprovat una moció de JxCat que reclama al govern espanyol que els pressupostos estatals per al 2021 “atenguin les demandes del municipalisme i s’incrementin les transferències als els locals durant el proper any”. Aquí, tots els grups hi han votat a favor menys el PSC-Units, que ho ha fet en contra.La moció és crítica amb el govern de l’Estat i constata l’incompliment en relació a la Generalitat i la seva traducció en “l’infrafinançament del món local” -aprovat amb els vots a favor dels independentistes. I en destaca alguns exemples com l’execució de la part pressupostada per a Catalunya, el pagament del deute pendent de 458MEUR de l’IVA, el pagament del deute pendent acumulat de 3.808 M€ pel no pagament de la disposició addicional tercera, assumir el percentatge que li correspon amb un 50% en la Llei de Dependència i el pagament del deute pendent acumulat amb un 1.249 MEUR en finançament dels Mossos d’Esquadra.Així mateix, el text aprovat també insta el Govern a pagar durant l’any que ve el deute pendent amb els ajuntaments, consells comarcals, diputacions i entitats municipals descentralitzades de Catalunya. Aquest punt s’ha aprovat per unanimitat.