Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023
Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023

El Parlament rep la notificació formal de la JEC sobre Borràs i el termini per respondre-li acabarà el 28 d’abril

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Parlament ja ha rebut la notificació formal de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la presidenta suspesa, Laura Borràs, i el termini per respondre l’òrgan acabarà el 28 d’abril. I és que la Junta Electoral ha donat 10 dies hàbils perquè la vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, Alba Vergés, expliqui si manté l’escó a Borràs després de la condemna per prevaricació i falsedat documental. El compte enrere comença a córrer a partir de dilluns perquè no es compten els caps de setmana. La Mesa es reunirà dimarts que ve i és previsible que tracti aquesta qüestió. Tot apunta que el Parlament presentarà al·legacions en defensa del reglament de la cambra, que només preveu retirar escons en casos de sentència ferma.

En la resolució d’aquest dijous, la JEC recorda els precedents de retirada d’escó de Torra i Juvillà quan encara no hi havia sentència ferma. Una decisió que va ser confirmada pel Tribunal Suprem. L’àrbitre electoral apunta que el delicte pel qual ha estat condemnada Borràs entra dins dels supòsits que contempla l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) emprat en els casos de Juvillà i Torra.

Publicitat

La JEC recorda que el 22 de desembre de 2021 ja va demanar a Borràs, quan encara no estava suspesa, que justifiqués l’actuació en el cas de l’exdiputat de la CUP donant-li deu dies per respondre. Finalment, Juvillà també va perdre l’escó per ordre de la JEC a finals de gener de 2022, un mes després.

En el cas Juvillà, el Parlament va fer un intent d’evitar-ho portant l’ordre de la JEC al Suprem, que va avalar la decisió de l’àrbitre electoral. Juvillà va ser condemnat a sis mesos d’inhabilitació per desobediència per no retirar llaços grocs de la Paeria en període electoral.

<strong>Borràs acusa Vergés de vulnerar drets</strong>

A través del seu compte de Twitter, Borràs ha acusat Vergés d’haver vulnerat els seus drets “deliberadament, premeditadament, injustament i antidemocràticament”. “I si té una mica de consciència ho sap. I la gent també. A Igualada, especialment”, ha afegit Borràs. Vergés exerceix les funcions de presidenta des del 28 de juliol, quan Borràs va ser suspesa, i és també la candidata d’ERC a Igualada a les eleccions municipals.

Fonts pròximes a Vergés assenyalen que la JEC no és un òrgan competent per forçar la retirada de l’acta d’un diputat i recorden que el reglament de la cambra catalana només ho contempla si hi ha sentència ferma. Borràs ha estat condemnada pel TSJC però la sentència no és ferma perquè encara pot recórrer a una instància judicial superior.

ERC ha insistit en els últims dies que la millor solució és que Borràs dimiteixi davant d’una sentència que considera que és un cas de corrupció.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió