Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

El Parlament reconeix la capacitat de decidir de les prostitutes que exerceixen “lliurament i voluntàriament”

ACN Barcelona – El Parlament reconeix la capacitat de decidir de les prostitutes que exerceixen “lliurament i voluntàriament”. Amb el suport d’ERC i Junts s’ha aprovat aquest dijous una moció […]

Agències 07/07/2022

ACN Barcelona – El Parlament reconeix la capacitat de decidir de les prostitutes que exerceixen “lliurament i voluntàriament”. Amb el suport d’ERC i Junts s’ha aprovat aquest dijous una moció de Ciutadans que reconeix la “capacitat d’agència” de les persones que exerceixen el treball sexual” sense ser “víctimes de prostitució forçada o tràfic amb la finalitat d’explotació sexual”. El PSC i Vox han votat en contra d’aquest punt i de gran part de la moció. El text també reclama garantir el dret de les treballadores sexuals “a la protecció davant les violències racistes” i “masclistes” i demana no “criminalitzar el treball sexual voluntari”. “Tota mena de criminalització acaba afectant desproporcionadament a les persones que l’exerceixen”, defensa la moció.

Així, els grups que li han donat suport creuen que això augment “l’estigma” cap a les prostitutes, allunyant-les dels “serveis i recursos que necessiten” i empenyent-les cap a la “clandestinitat” amb “major risc d’explotació i tràfic d’éssers humans”.

Tanmateix, la cambra creu que s’ha d’afrontar “amb contundència la problemàtica de l’explotació i el tràfic de persones” i així com proporcionar recursos a les persones que la pateixen. És l’únic punt que ha obtingut el suport del PSC.

Malgrat que la moció no menciona la llei d’estrangeria, ERC, Junts i els comuns han advertit que també cal derogar-la per facilitar la regularització de les treballadores sexuals. Ara bé, el text sí que demana al govern espanyol que agilitzi “els tràmits per a l’obtenció dels permisos de residència i treball a les víctimes de tràfic d’éssers humans i a les treballadores sexuals en situació irregular administrativa”. El PP ha votat en contra d’aquest punt.

Finalment, el punt que instava el Govern a oferir “mecanismes d’accés a alternatives laborals dignes, no precaritzades per les dones que vulguin abandonar el treball sexual” no ha prosperat, ja que només ha obtingut els vots dels comuns i la CUP. 

<strong>Debat sobre la prostitució</strong>

La diputada de Cs Anna Grau ha recriminat al PSC que visqui “d’esquena a la realitat” i creu que les propostes socialistes només convencen als “conservadors més rancis. “Quan no agrada a les persones afectades és per alguna cosa”. Grau ha celebrat que amb aquesta posició de la cambra s’està “més a prop de lluitar” contra la situació de “precarietat i irregularitat” en què es troben les treballadores sexuals: “És una visió més adulta i liberal. Esperem que l’exemple s’escampi a Espanya”.

“Garantim drets, no perseguim i les dones mateixes decidiran”, ha dit Susanna Segovia d’En Comú Podem, que demana no “embarrar” el debat “posant en el centre a les treballadores sexuals”. Segovia ha exigit regularitzar administrativament la seva situació i donar alternatives de treball que no siguin “precaritzades ni feminitzades”.

La diputada de Junts Ester Vallès també ha defensat que les treballadores sexuals tinguin “accés als drets laborals i socials”: “Sense llibertat i drets condemnarem a aquestes persones a una situació precària i injusta”. “Això no va de qui té el carnet de feminista més pur, parlem de garantir drets”, ha avisat la diputada d’ERC Jenn Díaz, que acusa els abolicionistes d’estigmatitzar les prostitutes i d'”abocar-les a una situació de màxima vulnerabilitat”.

En canvi, la diputada del PSC Gemma Lienas ha denunciat que “la prostitució és una institució fundacional del patriarcat” que “dificulta la desaparició d’un masclisme hegemònic”. “El feminisme sempre ha estat abolicionista…L’esquerra està a favor d’activitats extractives del cos de la dona?”, ha preguntat. El Congrés està tramitant una proposició de llei del PSOE per prohibir el proxenetisme “en totes les seves formes”.

Al seu torn, la diputada de Vox Mònica Lora ha afirmat que la “prostitució atempta contra la llibertat i la dignitat de la persona que es prostitueix” i nega que tinguin cap “llibertat” de decisió. La diputada d’ultradreta ha recriminat als socialistes que no endureixi prou les penes: “Segueixen protegint en excés el delinqüent”.

A part de considerar que la posició del PSC és “perillosa” perquè “contribueix a l’estigma puta”, la diputada de la CUP Basha Changue ha acusat els socialistes de tenir un “biaix” sobre el que qualifiquen d’explotació. “Les temporeres, treballadores de la llar o de les cures són explotades i no per això es reclama l’abolició d’aquestes feines, es demana la garantia de drets. Cal lluitar contra l’explotació i per això cal abolir el capitalisme”, ha reivindicat. Mentrestant, Changue creu que cal garantir els drets de les treballadores sexuals i retreu al PSC que les “exclogui” de la “justícia social”.

El diputat del PP Alejandro Fernández ha replicat a la CUP: “A Cuba no hi ha prostitutes, oi?”. De totes maneres, els populars han donat suport a la moció, excepte al punt que demana agilitzar els tràmits per obtenir els permisos de residència perquè considera que això “obre la porta al frau massiu”. Fernández ha dit que “respecta” les posicions abolicionistes, però creu que cal regular la prostitució mentre existeixi perquè es puguin garantir els drets de les treballadores sexuals.