Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El Parlament reclama la participació “activa” de Catalunya en la gestió dels fons europeus

ACN Barcelona.-El Parlament ha reclamat la participació “activa” de Catalunya en la gestió dels fons europeus. Les comissions d’Economia i Hisenda i d’Empresa i Coneixement han aprovat aquesta tarda 22 […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Barcelona.-El Parlament ha reclamat la participació “activa” de Catalunya en la gestió dels fons europeus. Les comissions d’Economia i Hisenda i d’Empresa i Coneixement han aprovat aquesta tarda 22 de les 30 propostes de resolució presentades pels grups i subgrups parlamentaris arran del debat sobre els fons de recuperació europeus Next Generation – EU. Entre aquestes, el Parlament ha donat llum verda la resolució presentada per JxCat i ERC per la qual s’insta al Govern a reclamar a l’executiu espanyol la participació directa de la Generalitat en la gestió dels fons de recuperació. La proposta també exigeix al govern espanyol concretar els criteris de repartiment dels fons europeus, així com la clarificació del calendari per presentar els projectes.

Les deu propostes presentades conjuntament per JxCat i ERC han estat aprovades. Entre aquestes, el Parlament ha aprovat instar el Govern a exigir a l’executiu espanyol que impliqui als territoris en la presa de decisions i canalitzi els projectes susceptibles de rebre l’ajuda dels fons europeus. Així mateix, també han reclamat una recuperació inclusiva lligada a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, la implicació dels agents socials en la identificació, selecció i execució de projectes, i el paper actiu dels ens locals en la gestió dels fons Next Generation – EU. Les comissions també han donat llum verda a les cinc propostes presentades per PSC – Units, en les quals es demana la creació abans de finals de desembre d’una taula permanent amb els diferents grups parlamentaris per informar i compartir la priorització de projectes transformadors i amb el món local per implicar els ajuntaments en la definició de projectes. Les comissions també han aprovat dues propostes de Cs referents a l’aposta per una economia més “digital, circular i eficient” i la digitalització de les empreses, administració pública i indústria. De les propostes presentades per CatECP, les comissions n’han aprovat tres referents a la promoció de la participació, governança i transparència, l’aposta per un nou model productiu verd amb més capacitat de crear ocupació i basat en la ciència i la recerca, i la garantia de drets socials. Per part de la CUP, les comissions han aprovat les propostes en què s’insta al Govern a oferir acompanyament mitjançant una oficina de suport per poder sol·licitar els fons, i en què s’assegura que el Parlament no acceptarà que la forma d’equilibrar els dèficits es tradueixi en retallades en despeses públiques. El PPC no ha presentat cap proposta. L’objectiu de la sessió, demanada per Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC, era debatre la selecció dels projectes per part del Comitè Assessor Catalunya – Next Generation EU. Aquest òrgan col·legiat assessor del Govern selecciona els projectes per optar als fons europeus de recuperació.