Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Parlament rebutja les lleis de Cs i el PPC per acabar amb el model d’immersió lingüística a l’escola

ACN Barcelona.-El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres sengles proposicions de llei presentades per Cs i el PPC per modificar la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i, entre altres […]

Avatar
Agències 11/12/2019

ACN Barcelona.-El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres sengles proposicions de llei presentades per Cs i el PPC per modificar la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i, entre altres mesures, acabar amb el model d’immersió lingüística en català que hi ha actualment. JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i la CUP han unit els seus vots per impedir que les iniciatives de Cs i PPC prosperessin i cap de les dues lleis no ha superat el debat a la totalitat.

El text de Cs pretenia fixar per llei un mínim del 25% d’hores lectives en castellà i limitar al 40% les assignatures en català, la qual cosa suposaria que almenys una de cada quatre hores lectives es desenvolupin en castellà. A més, el grup taronja volia donar llibertat als alumnes per utilitzar el material didàctic “en qualsevol de les llengües d’aprenentatge”, excepte en el cas d’assignatures de llengua i literatura, que s’impartirien en l’idioma respectiu.La diputada Sonia Sierra, que ha defensat aquesta iniciativa, ha titllat d'”injust” l’actual model d’immersió perquè considera que “perjudica tant els alumnes catalanoparlants com els castellanoparlants” i provoca que “molts alumnes percebin el català com a una llengua d’imposició”, la qual cosa no els predisposa a aprendre’l. “És classista i tremendament injust”, ha insistit.Pel que fa al text del PPC, establia un mínim del 25% de les classes en castellà i incloïa la casella perquè els pares puguin escollir l’idioma de l’educació que reben els seus fills.El popular Daniel Serrano ha afirmat que la seva llei defensa “la igualtat d’oportunitats” i no “que el separatisme imposi a la resta de catalans un monolingüisme que no vol per als seus fills”. Serrano ha mantingut que la immersió lingüística en català “exclou l’espanyol” i que això “atempta contra els drets de tots els catalans”. A més, ha acusat l’escola catalana de ser “un programa de control i sotmetiment” de la població que busca “l’homogeneïtzació, l’aïllament i el control polític”.