Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Parlament rebutja demanar al Govern una taula entre partits catalans prèvia a la de diàleg

ACN Barcelona.-El Parlament ha rebutjat demanar al Govern que celebri una reunió entre partits catalans abans que es reuneixi al setembre la taula de diàleg entre la Generalitat i el […]

Avatar
Agències 08/07/2021

ACN Barcelona.-El Parlament ha rebutjat demanar al Govern que celebri una reunió entre partits catalans abans que es reuneixi al setembre la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. La moció, amb un únic punt presentada pel PSC en el ple, no ha prosperat, malgrat els vots a favor dels socialistes i els comuns, pel vot negatiu de la resta de grups i l’abstenció de Cs i PPC. Davant dels resultats, la diputada socialista Alicia Romero ha acusat als grups polítics independentistes de “tenir por” i voler crear una “taula excloent que elimina una part dels catalans” i ha reiterat que “això no és diàleg”. “Vostès volen obviar el 50% dels catalans que no són independentistes”, ha lamentat.

La portaveu del PSC-Units, Alicia Romero, ha començat la seva intervenció mostrant una gran decepció per la posició de la majoria de les formacions al voltant d’aquesta taula entre partits catalans que proposa el seu partit. “No entenem que Esquerra, que està abanderant un discurs cap al retrobament, no vulgui seure a una taula per parlar d’aquells temes que ens puguin afectar a la gran majoria de catalans”, ha dit Romero, i ha recordat que només el 23% dels catalans troben que el referèndum és la millor solució per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya.Tan ERC com la CUP i JxC han retret al partit socialista que no acceptés l’esmena proposada que instava al Govern a promoure l’Acord Nacional per l’Autodeterminació i l’Amnistia, ja proposat pel president, Pere Aragonès. Per la seva banda, la diputada de JxCat Mònica Sales ha recordat que el Govern té establerts altres mecanismes per parlar sobre les qüestions que demana el partit socialista. “Aquest Parlament és la casa de la paraula on rau la sobirania del poble català, la del 52% i la del 48%”, ha dit Sales, referint-se al percentatge de catalans independentistes i no independentistes. També ha recordat que des de Junts han acceptat una taula de diàleg “amb escepticisme que no només ha de dialogar, sinó que ha de negociar”. “Fins a dia d’avui ha recollit pocs fruits”, ha assegurat.El diputat d’ERC Ernest Maragall ha assegurat que no es poden obviar “les majories sorgides del poble” i tampoc es pot negar “que en aquest Parlament hi hagi una majoria independentista del 52%”. Així, ha lamentat que la taula de partits que proposta el PSC “pretengui prescindir d’aquesta evidència democràtica”.En la mateixa línia, la presidenta del grup de la CUP-NCG, Dolors Sabater, ha retret als socialistes “d’oblidar els principis de la democràcia” i els ha acusat de defensar els mateixos arguments que Vox, PP i Cs. “El poble decideix votant i això se’n diu democràcia”, referint-se al refèndum com una opció a la solució del conflicte.D’altra banda, des d’En Comú Podem, el portaveu, David Cid, ha defensat la moció socialista com una “oportunitat per avançar des del diàleg amb consensos que existeixen” i ha recalcat que aquest és un moment de “victòries, avenços i aliances”. “Aquesta ha de ser la “legislatura del diàleg i les solucions”, ha dit.Tant Cs com Vox han afirmat que el conflicte entre Espanya i Catalunya no existeix. “El conflicte que existeix a Catalunya és per culpa dels que s’obstinen en partir-la en dos”, ha esmentat el diputat de Vox Joan Garriga.