Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Parlament insta el Govern a participar en “tots els espais de negociació” amb l’Estat per defensar el finançament

ACN Barcelona.-El Parlament ha instat el Govern a participar “en tots aquells espais de negociació bilateral i multilaterals” amb l’objectiu de “defensar els interessos de Catalunya tant a nivell d’autogovern […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Barcelona.-El Parlament ha instat el Govern a participar “en tots aquells espais de negociació bilateral i multilaterals” amb l’objectiu de “defensar els interessos de Catalunya tant a nivell d’autogovern com de finançament”. Aquest punt, que formava part d’una moció presentada pels comuns, ha tirat endavant amb 47 vots a favor del PSC, ECP i Cs, l’abstenció d’ERC, JxCat i el PPC i els únics vots en contra de Vox i la CUP. Així s’ha posicionat la cambra després que en la sessió de control d’aquest dimecres el president Aragonès advertís que el Govern només assistirà a òrgans multilaterals en cas que tingui “capacitat de codecisió” i que prioritzava la relació bilateral amb l’Estat.

“Si s’hi va a treballar i s’hi va amb capacitat de codecisió, hi serem. Si s’hi va a fer-se una foto, la veritat, tenim moltíssima feina a fer”, va argumentar el cap de l’executiu. El líder del PSC, Salvador Illa, li va exigir que sigui present a la Conferència de Presidents del pròxim 30 de juliol a Salamanca i el va acusar de ser “el president de mitja Catalunya”.D’altra banda, a través de la mateixa moció sobre la “transformació del model econòmic”, l’hemicicle també ha emplaçat el Govern a “iniciar un model d’internalització dels serveis bàsics en salut, com els serveis del 061 i el transport sanitari”. Tots els grups s’hi han mostrat favorables excepte Vox i el PPC, que hi han votat en contra, i Cs, que s’ha abstingut. De fet, els treballadors del telèfon 061 d’atenció sanitària han reclamat recentment la internalització del servei, que actualment la Generalitat té adjudicat a Ferrovial, perquè denuncien que hi ha falta de personal, contractes majoritàriament a temps parcial i no poder dur a terme vagues perquè se’ls imposen serveis mínims del 100%. En canvi, la cambra ha tombat demanar a l’executiu que recuperi la gestió pública dels serveis sanitaris externalitzats i dels centres sanitaris concertats. Només la CUP i ECP hi han donat suport. Anticapitalistes i comuns també s’han quedat sols defensant que es modifiqui la fiscalitat del sector del joc a Catalunya per “aconseguir més recursos per lluitar contra la ludopatia” i també “abandonar el projecte obsolet del Hard Rock al Camp de Tarragona”. Amb el suport d’una àmplia majoria de la cambra, el Parlament ha instat el Govern a “alinear els pressupostos generals amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’agenda 2030”, així com garantir que la contractació pública serveixi “com a eina de transformació cap a una economia ecològica i feminista”.