Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

El Parlament insta el Govern a convocar la primera quinzena de març la primera sessió del Pacte Nacional de Salut

ACN Barcelona – El Parlament ha instat el Govern a convocar la primera quinzena de març la primera sessió del Pacte Nacional de Salut amb una proposta concreta de calendari, […]

Agències 09/02/2023

ACN Barcelona – El Parlament ha instat el Govern a convocar la primera quinzena de març la primera sessió del Pacte Nacional de Salut amb una proposta concreta de calendari, organització dels debats i àmbits a contemplar. La cambra ha aprovat la moció del PSC-Units i en aquest punt ha recollit el suport de tots els grups excepte la CUP-NCG i Cs, que s’han abstingut, i Vox, que hi ha votat en contra. El Parlament també ha emplaçat l’executiu a establir que les conclusions del Pacte seran d’obligat compliment.

La cambra ha demanat al president Pere Aragonès que “reiteri” el seu compromís de treballar per un Pacte Nacional de Salut amb institucions sanitàries, societats científiques, organitzacions professionals i sindicals, administracions públiques, partits polítics i societat civil organitzada. El Parlament també ha demanat que el Pacte serveixi per a “transformar, enfortir, adaptar i potenciar el Sistema Nacional de Salut Català”. 

Entre les línies que el Parlament creu que el Pacte hauria de seguir hi ha la millora del finançament del sistema sanitari públic establint un percentatge del PIB de despesa en salut; millorar el model assistencial facilitant la gestió dels centres, acabar amb la burocràcia i determinar les competències dels professionals; enfortir la centralitat de l’atenció primària com a eix vertebrador del sistema públic de salut o establir un compromís per a la recerca, la innovació i l’ús de noves teràpies.

<strong>Una moció de Vox sobre sanitat, tombada</strong>

Al mateix ple s’ha debatut i votat una moció de salut de Vox. Cap dels punts proposats per la formació d’ultradreta ha prosperat. El grup d’Ignacio Garriga advocava per assegurar una retribució econòmica equiparable a la mitjana europea en el sou base i l’hora de guàrdia. També fomentar i assegurar la contractació del personal sanitari per disminuir la sobrecàrrega assistencial i a augmentar també la contractació a les àrees rurals, a presentar un pla de xoc per reduir les llistes d’espera, a elaborar un estudi complet d’infraestructures sanitàries i a eliminar la despesa supèrflua amb relació als alts càrrecs del sistema i els programes d'”imposició del català”.