Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Parlament insta el Govern a avançar cap a un nou escenari de diàleg i rebutja renunciar a la via unilateral

ACN Barcelona.-El Parlament ha instat el Govern a avançar cap a un nou escenari de diàleg que parteixi de dos principis fonamentals: la llibertat dels “presos polítics” i el reconeixement […]

Avatar
Agències 11/04/2019

ACN Barcelona.-El Parlament ha instat el Govern a avançar cap a un nou escenari de diàleg que parteixi de dos principis fonamentals: la llibertat dels “presos polítics” i el reconeixement que únicament hi haurà una solució política que concreta en un “referèndum pactat i amb garanties”. Es tracta d’un punt d’una moció presentada pels comuns que ha obtingut el vot favorable de JxCat i ERC, i l’abstenció del PSC. En canvi, el ple ha rebutjat un altre punt de la moció del comuns que demanava a l’executiu català que renunciés a la via unilateral com a manera de resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Els diputats de JxCat, ERC i la CUP han tombat aquest punt i, en canvi, s’ha aprovat que es renunciï a l’aplicació del 155.

El text aprovat de la moció també demana al Govern que fomenti el diàleg dins de Catalunya i amb la resta d’administracions de l’Estat per tal de sortir de la “situació de bloqueig polític” que deriva d’una triple crisi- social, institucional i democràtica- que està patint l’Estat. Així com traslladar en el diàleg els grans consensos de la societat catalana aprovats al Parlament.En el marc laboral, el text aprovat demana que es deroguin les dues contrareformes laborals, tant la del govern Zapatero com la del govern Rajoy, i l’establiment d’un nou model de relacions laborals així com el blindatge per llei de les pensions. En l’àmbit econòmic, també destaca la creació d’una veritable banca pública “que posi en primer pla els interessos de la ciutadania”.Un altre dels punts aprovats fa referència al compromís de les forces democràtiques contra les anomenades clavegueres de l’Estat i “l’establiment de controls democràtics i transparència institucional perquè no pugin tornar a repetir-se operacions delictives des del govern contra partits polítics de l’oposició”. En canvi, no s’ha aprovat el punt de la moció que demanava un nou sistema de finançament a partir de la creació d’una hisenda tributària pròpia que estigui basada en el principi d’ordinalitat.