Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Parlament dona llum verda al decret que “modernitza” la gestió de Loteries de Catalunya

ACN Barcelona.-El Parlament ha donat llum verda al Decret llei de mesures urgents d’ordenament del joc de loteria que el Govern va aprovar el passat 13 de juliol. El conseller […]

Avatar
Agències 29/07/2021

ACN Barcelona.-El Parlament ha donat llum verda al Decret llei de mesures urgents d’ordenament del joc de loteria que el Govern va aprovar el passat 13 de juliol. El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha explicat que la normativa pretén “ordenar” i “modernitzar” el sistema de jocs i “adaptar-lo” a la societat mercantil actual. Concretament, el decret llei, que ha tirat endavant amb els vots a favor d’ERC i JxCat i l’abstenció del PSC, és el darrer pas de la transformació de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat de Catalunya (EAJA) en una societat anònima de naturalesa unipersonal, amb capital 100% públic. Fins ara, l’EAJA concedia una autorització administrativa als 2.200 punts de venda existents.

Amb aquest decret, es fa efectiu l’inici de l’activitat de la societat anònima, que subscriurà contractes mercantils amb els nous punts de venda. Les persones titulars d’autoritzacions vigents no es veuran afectades i seguiran amb aquesta vinculació fins a la seva finalització, tret que optin pels nous contractes com a instrument de vinculació, ja que les condicions econòmiques seran les mateixes.Per altra banda, el decret equipara les loteries catalanes amb les loteries d’àmbit estatal en matèria de comercialització dels nous jocs de loteria o la modificació dels jocs en funcionament. En aquest sentit, Giró ha remarcat que el fet que Catalunya sigui “l’única comunitat que hagi decidit operar la seva pròpia loteria” és un fet que “demostra la voluntat de superar l’àmbit competencial” actual. Així mateix, el conseller d’Economia i Hisenda ha assegurat que amb la normativa es vol “esprémer al màxim” les competències de la Generalitat i fer un “salt endavant” respecte al principal “competidor”, la loteria estatal. De fet, Giró ha lamentat que Loteries de Catalunya només tingui una quota de mercat del 5%. La normativa també adopta mesures per garantir el màxim retorn social dels beneficis obtinguts per la comercialització del joc de loteria reservat a la Generalitat, destinats al finançament de programes, inversions i actuacions que promoguin la prosperitat i la cohesió social.Tant la CUP com ECP, que hi han votat en contra, han assenyalat els problemes de “ludopatia” que pot generar el sector i que “no queda clar” com es gestionarà la publicitat de la loteria catalana. Per la seva banda, Vox i el PPC han criticat que es presenti el decret . En aquest sentit, l’Executiu ha cregut “urgent i necessari” adoptar mesures extraordinàries per adequar l’activitat del joc de loteria a la nova forma jurídica i organitzativa de Loteries de Catalunya SAU.