Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Parlament denuncia l’actuació “arbitrària” del Tribunal de Comptes amb els vots d’ERC, JxCat, CUP i ECP

ACN Barcelona.-El Parlament ha aprovat una moció que denuncia l’actuació “arbitrària, irregular i injusta” del Tribunal de Comptes amb una finalitat “clarament de persecució política”. Presentada per JxCat, ha obtingut […]

Avatar
Agències 08/07/2021

ACN Barcelona.-El Parlament ha aprovat una moció que denuncia l’actuació “arbitrària, irregular i injusta” del Tribunal de Comptes amb una finalitat “clarament de persecució política”. Presentada per JxCat, ha obtingut el vot a favor d’ERC, la CUP i ECP, i la negativa de la resta de grups. La cambra ha expressat la seva solidaritat amb els exalts càrrecs del Govern encausats i ha instat la Generalitat a prendre les “accions oportunes davant el govern espanyol” perquè retiri l’advocacia de l’Estat de la causa contra l’acció exterior entre 2011 i 2017. “En el cas que els tribunals espanyols no l’acabin revocant, tindrà com a conseqüència una nova rebolcada als tribunals europeus”, ha assegurat el diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas.

Així, Alonso-Cuevillas ha afirmat que Catalunya té el “dret i el deure” de tenir una acció exterior pròpia. En la mateixa línia, la diputada d’ERC Meritxell Serret ha acusat l’acció del Tribunal de Comptes “d’impròpia d’una democràcia garantista” i ha demanat que el Govern actuï amb “fermesa i compromís” en la defensa de les seves competències. El PSC-Units ha votat en contra de tots els punts de la moció. El diputat socialista David Pérez ha assenyalat la “falta de transparència” en el desenvolupament de l’acció exterior dels últims anys: “No s’ha volgut donar ni una sola informació del Diplocat malgrat que el Parlament, des de la Mesa i l’òrgan de transparència, l’ha demanat en reiterades ocasions”. “No volem blanquejar la política d’exteriors”, ha afegit. El diputat dels comuns Lucas Ferro ha culpat el PP de bloquejar la renovació de diversos òrgans judicials, entre els quals el Tribunal de Comptes, per convertir-lo en un tribunal d'”ajustament de comptes”. El grup d’ECP ha votat favorablement a tots els punts, excepte l’últim, que expressava el suport a les “iniciatives que desplegui el Govern” per protegir l’acció exterior i les persones encausades pel tribunal. “Ens proposeu donar un xec en blanc al Govern”, ha criticat Ferro, tot i que ha compartit el compromís de “desbloquejar el setge judicial”.Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha declarat que “no pot haver-hi diàleg si hi ha repressió”. “Defensarem el nostre dret a una política internacional activa com a clau per resoldre el conflicte”, ha reiterat. Tant Vox, com Cs i el PP s’han posicionat en contra de tots els punts de la moció. “Les comunitats autònomes tenen capacitat d’acció exterior, però no a malversar fons públics, que és al que s’ha dedicat el Govern els últims anys”, ha apuntat el president del PPC a la cambra, Alejandro Fernández. Matías Alonso, diputat de Ciutadans, ha assegurat que la causa contra l’acció exterior del Govern “l’hauria d’haver destapat la Sindicatura de Comptes”, mentre que el portaveu adjunt de Vox, Antonio Gallego ha qualificat la moció presentada per JxCat de “demagògica” i “insultant”. “Farem tot el que estigui dins del marc democràtic perquè els seus colpistes de capçalera retornin tot el que han robat”, ha advertit.