Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Parlament continua la tramitació de la llei per la prevenció i tractament del maltractament infantil

ACN Barcelona.-El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres a continuar la tramitació de la proposició de llei de mesures per a la prevenció i tractament del maltractament infantil, presentada […]

Avatar
Agències 10/04/2019

ACN Barcelona.-El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres a continuar la tramitació de la proposició de llei de mesures per a la prevenció i tractament del maltractament infantil, presentada per Cs. La iniciativa pretén combatre el maltractament infantil, establir mesures per protegir els menors i prevenir i tractar el maltractament amb una assistència “integral” i “multidisciplinària”. La proposició de llei també regula un sistema assistencial especialitzat, estableix un protocol específic d’actuació per als centres educatius i el deure de notificar al departament competent els indicis que es detectin o les denúncies que rebin. Altres mesures que es contemplen són crear un registre únic d’inicis i denúncies així com accions de sensibilització i formació.

La iniciativa determina que els menors tenen dret a ser informats, escoltats i a participar del procés d’acord entre les parts, el dret a estar protegits de qualsevol forma de maltractament i a no ser discriminats. L’administració catalana s’encarregarà d’atendre i prestar atenció als menors que hagin patit maltractament i a les seves famílies, reduir la victimització secundaria dels menors i detectar possibles casos de maltractament infantil. Uns centres que hauran de comptar amb un equip interdisciplinari en un ambient d’acord amb els menors. Les instal·lacions dels centres assistencials hauran d’estar ubicades en àrees residencials a l’abast dels serveis socials, els cossos policials, el ministeri fiscal, els metges forenses i el personal sanitari perquè aquests puguin consultar i col·laborar en les etapes inicials de la investigació dels presumptes casos. D’altra banda, també s’estipula que en tots els procediments de naturalesa penal relatius al maltractament a menors succeïts en centres d’ensenyament a Catalunya contra persones, la Generalitat s’haurà de presentar com a acusació particular fins a la finalització del procés judicial. De fet, l’administració catalana hauria d’adoptar els protocols d’actuació perquè davant de possibles conflictes d’interessos en centres, prevalgui sempre l’interès del menor.La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, que ha defensat al ple la proposició de llei, ha constatat que el Govern té l’obligació moral d’actuar contra els abusos. En aquest sentit, ha dit que falten solucions “realistes” davant d’un problema real. També ha apuntat que l’administració catalana pateix “descoordinació” per afrontar la problemàtica. “Estem cansats d’anuncis buits, les famílies volen realitats, no té explicació que no s’hagin desplegat la llei d’infància del 2010 ni el registre únic de casos aprovat el 2007”, ha apuntat Arrimadas. Els grups de JxCat i ERC han retirat l’esmena de retorn conjunta que havien presentat i, per tant, la proposició continua tramitant-se a la cambra.