Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El Parlament constitueix les comissions legislatives sense la presència de Vox i Cs en cap de les meses

ACN Barcelona.-El Parlament té previst constituir avui les 15 comissions legislatives sense la presència de Vox i Cs en cap de les meses. La constitució de les comissions ha començat […]

Agències 11/06/2021

ACN Barcelona.-El Parlament té previst constituir avui les 15 comissions legislatives sense la presència de Vox i Cs en cap de les meses. La constitució de les comissions ha començat més tard del previst perquè el partit d’extrema dreta ha presentat una petició de reconsideració contra com s’han repartit els càrrecs de les comissions. Una petició que ha estat rebutjada. Vox es queixa que s’hagi quedat fora tot i tenir 11 diputats i denuncien que s’ha vulnerat el reglament de la cambra. En canvi, Cs ha declinat formar part de les meses en protesta pel repartiment. Junts té 7 presidències de comissions; darrere seu hi ha PSC-Units i ERC, que en tenen 6 cada grup; comuns i CUP en tenen 2 cadascú i el PPC, sense grup parlamentari, en presidirà una.

Les comissions legislatives són les que poden tramitar qualsevol iniciativa i les úniques que poden dictaminar sobre projectes o proposicions de llei. I serà en aquestes comissions on hauran de comparèixer els consellers i conselleres de cada departament per donar explicacions. El PSC-Units presidirà sis comissions –la d’Afers Institucionals (CAI), la d’Educació, la de Drets Socials, la de la Sindicatura de Comptes, la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la d’Infància–, ERC també en tindrà sis –Economia i Hisenda; Interior; Justícia; Agricultura, Ramaderia i Pesca; la del Síndic de Greuges, i la de Joventut– i JxCat en presidirà set –Salut, Polítiques Digitals i Territori, Acció Exterior i Transparència, Recerca i Universitats, la del Reglament, la de l’Estatut dels Diputats i la de Matèries Secretes–. Els comuns i la CUP, en canvi, han aconseguit presidir-ne dues cada grup: la Comissió de Feminismes i Igualtat i la d’Empresa i Treball seran per En Comú Podem i les d’Acció Climàtica i Cultura seran per als cupaires. I el PPC es queda amb la presidència de la comissió de Peticions que és l’encarregada de tramitar les peticions que els ciutadans fan al Parlament i que avui no s’ha constituït. Pel que fa als altres membres de les meses de les comissions, el PSC-Units ocuparà 7 vicepresidències; ERC i JxCat, 6 cadascú, i la CUP, 2. En relació a les secretaries, els socialistes n’aconsegueixen 8 i ERC i JxCat, 7 per grup.