Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

El Parlament condemna les “accions bèl·liques desfermades” de Rússia sobre Ucraïna i demana el retorn a la diplomàcia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat una declaració de solidaritat amb les víctimes del conflicte entre Rússia i Ucraïna i “lamentant i condemnant” els atacs de la federació que lidera Vladimir Putin. El text, al que no s’hi han sumat la CUP ni Vox, es qualifica l’episodi “d’acció bèl·lica desfermada”, i es posa de manifest que “aquesta agressió suposa una violació flagrant del dret internacional, té greus conseqüències a escala regional i global, i ha de comportar l’assumpció de responsabilitats per part dels seus promotors”. La declaració també dona suport a la “ràpida i unitària reacció de la UE, que faci sempre èmfasi en al diplomàcia i la negociació, la pau i la preeminència dels principis i valors democràtics”.

La declaració institucional de la Junta de Portaveus recorda igualment que el Parlament “s’ha posicionat de forma reiterada a favor de la resolució pacífica de conflictes” i diu que per això la cambra “reclama la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i la diplomàcia”. “Per això, exhortem a les parts perquè retornin a allò establert als acords de Minsk, recordem a tots els estats l’obligació de complir amb les obligacions internacional en matèria d’asil, expressem la solidaritat amb totes les víctimes d’aquest conflicte, i donem suport a les organitzacions que treballin per la defensa i protecció dels drets humans sobre el terreny”, conclou la declaració.

Publicitat

El text no ha pogut ser una declaració institucional del Parlament perquè des de la CUP i Vox no han volgut subscriure’l. Per la seva part, la formació d’ultradreta ha explicat en un comunicat que, per posicionament de partit, han decidit “no signar als parlaments català i basc cap declaració institucional al costat d’aquells partits que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional”. “Són precisament aquestes forces separatistes les que amenacen la unitat de les nacions, les que van estendre el terrorisme a Espanya i ara busquen trencar la seva unitat a través del colpisme”, asseguren. Malgrat això, a la mateixa nota asseguren que Vox “manifesta la més rotunda condemna davant la violació de la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna per part de forces militars russes” i que “rebutja aquesta invasió militar i exigeix al president de la Federació de Rússia que detingui immediatament les operacions militars i es detingui el conflicte per a tornar a la via de la diplomàcia”.

Des de la CUP no han volgut explicar els motius de la seva negativa a avalar la declaració.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió