Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El Parlament aprovarà la llei que fixa una quota obligatòria per formar part d’àrees comercials o industrials urbanes

ACN Barcelona.-El Parlament aprovarà divendres el projecte de llei de les àrees de promoció econòmica urbana amb l’objectiu d’augmentar la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat empresarial, ja sigui […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Barcelona.-El Parlament aprovarà divendres el projecte de llei de les àrees de promoció econòmica urbana amb l’objectiu d’augmentar la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat empresarial, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial o de serveis. JxCat, ERC i Cs hi votaran a favor. La nova llei obre la porta a la creació d’una espècie d’associacions de veïns de tipus empresarial autogestionades i fa obligatori que totes les activitats econòmiques paguin una quota. El conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, ha remarcat que la nova norma pot marcar “un abans i un després dels models de ciutat”. I ha destacat que és pionera a l’estat espanyol.

El conseller Tremosa ha destacat que l’objectiu de la llei és augmentar la col·laboració publicoprivada, millorar la competitivitat i prestigiar el comerç als centres de les ciutats. Ha recordat que ara hi ha un model comercial en què la implicació és voluntària i els grans operadors als centres de les ciutats no fan aportacions. També ha posat l’accent en el fet que la llei estableix que per crear una àrea de promoció econòmica urbana caldrà tant l’aprovació de l’ajuntament com una majoria qualificada de les botigues implicades.La ponent relatora de la llei i diputada de JxCat, Elsa Artadi, ha posat en valor que la llei estableixi aportacions obligatòries i ha explicat que ha costat molt trobar la fórmula per obligar les activitats econòmiques a contribuir econòmicament. Artadi també ha criticat els comuns per en lloc de fer polítiques cridar al boicot contra unes marques concretes i ha considerat que és una mostra d’incapacitat. La diputada ha conclòs que la llei defensa el teixit comercial de proximitat i que és una “bona notícia” encara que no ho resoldrà tot.Cs donarà suport a la llei tot i que el seu diputat Martí Pachamé ha lamentat que s’hagi elaborat amb un termini “molt just” i ha avisat que fer les coses tan ràpid té els seus problemes. En aquest sentit, ha dit que li hagués agradat escoltar més experts.La diputada del PSC-Units Alícia Romero creu que s’han perdut 8 anys i ha recordat que el seu grup va presentar fa uns anys una proposició de llei sobre aquest àmbit que va ser tombada. I ha lamentat que ara s’hagi obligat els grups a “córrer massa” per aprovar-la en l’últim ple abans de la dissolució de la legislatura. Considera que el text que se sotmetrà a votació demà divendres és millor que el que va entrar al Parlament però que encara genera alguns dubtes. “No és la llei que nosaltres voldríem. Hi ha debats que ens han quedat pendents”, ha conclòs per argumentar l’abstenció del seu grup.També ha anunciat la seva abstenció el diputat del PPC Santi Rodríguez i ha defensat que la llei no ha de servir perquè el sector privat assumeixi competències que són dels ajuntaments.En canvi, el diputat dels comuns Lucas Ferro ha defensat el ‘no’ del seu grup a una llei que considera que “privatitza la gestió de l’espai públic” i que augura que “reforçarà les desigualtats urbanes”. En aquest sentit, el diputat ha considerat que les àrees de promoció econòmica urbana es dedicaran a fer de ‘lobby’ i que la llei encara reforça més les dinàmiques que expulsen la gent dels centres de les ciutats.