Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

El Parlament aprova per unanimitat la compareixença d’Aragonès per explicar els canvis a la cúpula dels Mossos

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, haurà de comparèixer al ple del Parlament per donar explicacions sobre els canvis a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Així ho ha aprovat per unanimitat el Parlament, després que el grup parlamentari d’En Comú Podem registrés una sol·licitud de compareixença per esclarir els relleus al cos, especialment el del major Josep Lluís Trapero i el del cap de la comissaria d’Investigació Criminal, Toni Rodríguez. Tots els grups de l’oposició han coincidit a demanar més transparència sobre els canvis a la cúpula, mentre que des d’ERC i Junts s’ha insistit que els relleus a departaments són “habituals i legítims”.

El portaveu parlamentari dels comuns, David Cid, -el grup proposant de la petició- ha criticat que no hi ha hagut prou explicacions sobre els canvis a la cúpula i ha afegit que “si no és una depuració s’hi assembla bastant”. A més, ha demanat si calia “degradar” Trapero i ha afegit que tots els relleus no ajuden a trobar una estabilitat al cos. En un sentit similar, el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler ha dit que el principal problema per a l’estabilitat al cos és el mateix Govern, perquè segons creu una part de l’executiu “no veu bé” Trapero i per tant “es trasllada uns equilibris complexos del Govern al cos” i “es polititza”.

Publicitat

Per la seva banda, el diputat de Cs Matías Alonso ha remarcat que Aragonès ha de comparèixer per “dir els veritables motius dels canvis” que, com ha insistit, “tenen el seu vistiplau”. Segons Alonso, els relleus podrien ser “conseqüència de la voluntat política” del president.

Des de Vox el diputat Antonio Gallego ha demanat que Aragonès demostri el seu “nivell de compromís polític en la lluita contra la corrupció” i que es constati que “no té la voluntat teòrica que els Mossos siguin dirigits per quatre comissaris polítics al més pur estil d’una ‘república bananera'”. En el cas del PPC, Lorena Roldán ha criticat que les explicacions que s’ha donat fins ara “només es contradiuen” i ha demanat saber “fins on arribaran els tentacles” del Govern per “polititzar” el cos.

Per la seva banda el diputat de la CUP Xavi Pellicer ha explicat que estan d’acord que Aragonès expliqui els canvis al cos però ha dit que el més “fonamental” és que hi expliqui també les polítiques i el model de seguretat que defensa el Govern.

Els dos partits que formen al Govern, ERC i Junts, també han votat a favor de la compareixença però han assegurat que des d’Interior ja es va donar explicacions, amb la compareixença del seu conseller, Joan Ignasi Elena, en comissió. Per part d’ERC, el diputat Chakir El Homrani ha justificat els canvis per “la voluntat de transformació” del Departament i ha criticat que “s’estigui posant en dubte” la professionalitat dels nous comandaments.

Mercè Esteve, de Junts, ha insistit que el Govern té potestat per fer els canvis que cregui convenient “per donar compliment als compromisos de legislatura”, i ha remarcat que hi ha hagut modificacions de comandaments en tots els darrers consellers d’Interior, així com a altres conselleries.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió