Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El Parlament aprova limitar el creixement de les granges a les zones amb les aigües més contaminades pels purins

ACN Barcelona.-El Parlament ha aprovat aquest dijous un Decret Llei presentat pel Govern que allarga quatre anys més la limitació d’ampliar i instal·lar noves granges a les zones de Catalunya […]

Avatar
Agències 29/07/2021

ACN Barcelona.-El Parlament ha aprovat aquest dijous un Decret Llei presentat pel Govern que allarga quatre anys més la limitació d’ampliar i instal·lar noves granges a les zones de Catalunya amb un gran nombre d’explotacions i amb aigua contaminada pels nitrats procedents dels purins. Segons ha exposat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la normativa, vigent des de juliol del 2019, ha “corregit la tendència”, però ha estat “insuficient”. Per això, ha demanat que s’allarguin les mesures per aconseguir “revertir la presència excessiva de nitrats” a les aigües contaminades. Actualment hi ha 68 municipis catalans que tenen “més purins que camps per adobar”, ja que hi ha més nitrats dels que la terra pot “absorbir”.

La normativa preveu que les granges existents puguin gestionar les dejeccions de manera “més eficient”, adoptin sistemes de tractament i valoritzin aquests fertilitzants naturals sense que augmenti la pressió en la gestió per un increment del nombre d’animals criats en aquestes zones.El Decret ha comptat amb el suport de JxCat, ERC, la CUP i ECP, mentre que el PSC, Cs i el PPC s’han abstingut i Vox hi ha votat en contra. La diputada socialista Rosa Maria Ibarra ha expressat dubtes sobre el fet que la pròrroga serveixi per corregir la contaminació de les zones més “vulnerables”. De fet, la limitació d’ampliar o instal·lar noves granges, que va entrar en vigor el juliol del 2019, estava inicialment prevista per un període de dos anys. Per Vox, el “sector ramader és massa important per acabar amb ell”, i per aquest motiu ha argumentat el seu vot en contra de la normativa. La resta de grups ha defensat que el decret no va “en contra” del sector, sinó que és plenament “compatible” amb els criteris de sostenibilitat i les directrius que marca la Unió Europea. “El que fem és posar en valor una activitat ramadera sostenible”, ha afegit la diputada d’ERC Alba Camps. Les dejeccions ramaderes són principalment femtes i orina, i es caracteritzen per tenir un important contingut d’aigua, principalment els purins, matèria orgànica, nutrients i micronutrients. Actualment, un 40,3% de la superfície total de Catalunya està declarada vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrari, una situació que afecta 465 municipis, el 49% dels municipis catalans.Unió de Pagesos (UP) va valorar positivament el Decret aprovat pel Govern el passat 20 de juliol, tot i que va lamentar que s’acusi constantment el sector de ser principal responsable de l’excés d’emissions.