Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Parlament admet a tràmit les proposicions de llei del PSC, comuns i Cs per modificar les pensions dels expresidents

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposició de llei del PSC-Units per a modificar les pensions dels expresidents de la cambra, i les d’En Comú Podem i de Cs que van més enllà i inclouen els excaps del Govern. Els grups han demanat que les iniciatives siguin tramitades per lectura única. La pròxima sessió de la Junta de Portaveus, que és qui haurà de fixar quan es debaten al ple, està prevista l’11 d’abril, passat Setmana Santa. D’altra banda, la Mesa ha traslladat a la Fiscalia i a l’Eurocambra les absències del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres citats a la comissió Pegasus del Parlament. Aquest és un procediment marcat pel Reglament, però en les anteriors ocasions el Ministeri fiscal ho ha arxivat.

El Reglament del Parlament apunta que si la persona convocada en una comissió d’investigació desatén voluntàriament el requeriment de comparèixer-hi, la Mesa n’ha de donar compte al Ministeri fiscal perquè substanciï la responsabilitat penal que hi pugui correspondre. La Mesa ha notificat la Fiscalia que Sánchez, les ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska no es van presentar a la sessió en què estaven convocats. Tampoc l’exdelegada a Catalunya Teresa Cunillera; i el fiscal general Álvaro García Ortiz no han contestat el requeriment de compareixença a la comissió Pegasus.

Publicitat

La Mesa també ha admès a tràmit el projecte de llei de memòria democràtica i la sol·licitud de JxCat per a celebrar un debat sobre educació.

<strong>Quatre proposicions de llei per modificar les pensions dels expresidents</strong>

La proposició del PSC demana modificar la llei que regula les pensions als presidents del Parlament per eliminar-les en considerar que són “un reflex d’altres èpoques”. La llei actual preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que els expresidents que l’estan cobrant tinguin sis mesos de transició per cobrar el 20% del sou, i que els que estan en procés de jubilació tinguin el mateix termini sigui del 10%.

L’actual norma també preveu que si es moren els presidents o expresidentes del Parlament, el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en el cas de mort del cònjuge vidu, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat. Sobre aquest aspecte, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viduïtat al 5% del sou durant 6 mesos per als expresidents vius. La reforma afectaria cinc expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent.

Per la seva banda, els comuns volen revocar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament i la Generalitat en casos de corrupció. Així, el grup de Jéssica Albiach vol anar més enllà de la proposta del PSC.

Finalment, Cs ha registrat dues proposicions de llei per eliminar les pensions a expresidents de la cambra, de la Generalitat i a exconsellers, i també per modificar la norma que regula l’estatus del cap de l’oposició. Els de Carlos Carrizosa creu que la figura del cap de l’oposició cobra una retribució “extraordinària”, tant pel que fa a recursos humans com econòmics i materials i proposen eliminar-ho. Ciutadans assegura que tant Inés Arrimadas com Carlos Carrizosa van renunciar al cobrament de complements econòmics quan lideraven l’oposició.

Totes aquestes proposicions es veuran a la pròxima reunió de la Junta de Portaveus, que no està programada fins a l’11 d’abril, després de les festes de Pasqua. En aquesta trobada, els grups debatran quines qüestions van al ple, que està previst que comenci el 18 d’abril.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió