Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El Palau de la Música i l’Orfeó Català celebren els 100 anys de l’estrena a l’Estat de la ‘Passió segons sant Mateu’

ACN Barcelona.-El Palau de la Música i l’Orfeó Català han celebrat aquest dissabte el primer dels dos concerts del centenari de l’estrena a l’Estat de la ‘Passió segons sant Mateu’ […]

Avatar
Agències 10/07/2021

ACN Barcelona.-El Palau de la Música i l’Orfeó Català han celebrat aquest dissabte el primer dels dos concerts del centenari de l’estrena a l’Estat de la ‘Passió segons sant Mateu’ de Bach, sota la direcció de Simon Halsey. L’efemèride, que va tenir lloc a l’edifici modernista el febrer del 1921, és un dels esdeveniments musicals històrics més rellevants a Catalunya. Les actuacions d’aquest dissabte i la d’aquest diumenge, que tindrà lloc a les onze del matí, compten amb un centenar de cantaires de l’Orfeó Català, el Cor Infantil de l’Orfeó amb 40 nens, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín i els organistes Juan de la Rubia i Joan Seguí.

Els concerts havien de tenir lloc en les dates exactes del centenari (els dies 27 i 28 de febrer passat), però es va haver de posposar per la pandèmia. Ara es recuperen per celebrar el centenari d’aquella cita musical.Les parts solistes vocals han estat a càrrec del tenor James Gilchrist (Evangelista), el baríton Josep-Ramon Olivé (Jesús), la soprano Marta Mathéu, el contratenor Alex Potter, el tenor Ilker Arcayürek i el baix Andreas Wolff.La ‘Passió segons sant Mateu’ de Bach és una de les composicions més rellevants del repertori clàssic, una obra singular pensada per a dos cors i dues orquestres. Aquesta idea estableix un diàleg entre si, i també amb el públic. La narració dels fets per l’Evangelista dona pas a les àries i els ariosi, moments de reflexió. La participació del cor és un dels elements més diferencials i adopta diferents papers –poble, deixebles, soldats, sacerdots, turba– al llarg de la Passió.Halsey va admetre aquest dimecres sentir una “enorme responsabilitat” davant d’un moment històric i va celebrar les sinergies de músics procedents de diversos llocs d’Europa especialistes en Barroc. El director també va explicar que fa mig segle que treballa amb la ‘Passió’. Els assajos per tirar endavant el projecte han estat els més nombrosos dels últims anys.