Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Palau de la Generalitat acull la constitució del Consell assessor de dones del món rural i marítim

ACN Barcelona.-Aquest dimecres s’ha constituït al Palau de la Generalitat el Consell assessor de dones del món rural i marítim, que es posa en marxa com un nou organisme que […]

Avatar
Agències 04/12/2019

ACN Barcelona.-Aquest dimecres s’ha constituït al Palau de la Generalitat el Consell assessor de dones del món rural i marítim, que es posa en marxa com un nou organisme que vol establir un marc de relacions formals i efectives entre el Departament d’Agricultura i les recentment creades Associació Catalana de Dones de la Mar i Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya. La consellera d’Agricultura, Teresa Teresa Jordà, ha insistit en la importància d’impulsar actuacions que afavoreixin la participació de les dones del món rural i marítim en espais públics i de presa de decisions. Així, el Consell promourà actuacions per fomentar la formació específica dirigida a l’economia del coneixement, l’emprenedoria i la integració de les dones al món rural.

Teresa Jordà ha destacat que la composició del Consell assessor de dones del món rural i marítim és una mostra més de la voluntat del Departament d’Agricultura “d’escoltar la veu de les dones del sector i d’incorporar de manera transversal la visió de gènere en totes les polítiques desplegades per la conselleria”. Amb la posada en marxa del Consell assessor es vol articular “un espai d’interacció i sinergies per impulsar actuacions que posin en valor la funció de les dones en el sector agroalimentari, en el desenvolupament rural i el seu apoderament en la presa de decisions en els diferents àmbits”, ha assenyalat la consellera d’Agricultura.Aquest nou òrgan estarà integrat per sis dones de l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya; tres, de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, i comptarà amb una representant de l’Institut Català de la Dona, una altra del Departament de Treball de l’àmbit d’Igualtat i una darrera component membre del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.Properes actuacionsPer afavorir el desenvolupament de la dona al medi rural i marítim, el Consell promourà actuacions per fomentar la formació específica dirigida a l’economia del coneixement, l’emprenedoria i la integració de les dones al món rural. En aquest sentit, s’ha demanat a les representants del Consell la seva participació en l’execució del pla pilot del programa de mentoratge professional, per tal de d’atraure nous talents al camp, sobretot, talent femení, i en l’elaboració d’un projecte expositiu sobre les tasques que duen a terme les dones en aquests sectors.La seva aportació també serà tinguda en compte en l’elaboració del nou Programa de Dones del Món Rural i Marítim i en la incorporació de la perspectiva de gènere al nou Pla de Desenvolupament Rural.Segons Jordà, la dona rural constitueix un eix estratègic per al desenvolupament rural, i la seva qualitat de vida té un impacte directe en la vertebració social del territori i de l’economia agrària. “És un dels reptes més importants de la igualtat d’oportunitats”, ha indicat. A la Catalunya rural, que és el 90% del territori, hi viuen actualment gairebé un milió de dones. Es quantifica l’ocupació en el sector agrari en un 20% de dones davant d’un 80% d’homes. I, en l’àmbit de la pesca, la dona representa encara no un 1%. A Catalunya, hi ha 49.000 explotacions agràries i una tercera part són titularitat de dones.