Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

El paisatge cremat de les tines de la vall del Flequer, escenari d’un concert únic amb música barroca, dansa i poesia

|

- Publicitat -

ACN Rocafort – El paisatge que envolta les tines de la vall del Flequer, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, va quedar totalment calcinat per l’incendi que l’estiu de 2022 va arrasar el municipi del Pont de Vilomara i Rocafort. Entre els brots verds que ja comencen a sortir d’entre les centres, el Festival Espurnes Barroques ha programat un concert únic en aquest indret. Serà aquest diumenge a la tarda però els protagonistes de l’espectacle han fet un assaig general aquest divendres al matí. Es tracta de la ‘Cantata dels pagesos’, de J. S. Bach, que combinarà la dansa d’Anna Romaní, la paraula de Miquel Desclot i la música de la Bachcelona Consort. Aquesta és una de 12 produccions pròpies de la 6a edició del festival Espurnes Barroques.

Aquest estiu farà 25 anys dels grans incendis que van devastar la Catalunya Central. En aquell moment, molts pobles van perdre el que era la seva millor riquesa, el patrimoni natural. Tanmateix, el foc va servir per descobrir un patrimoni que fins aleshores era bastant desconegut: l’arquitectura i escultura del Barroc. Precisament per reivindicar aquest patrimoni i dinamitzar la vida cultural d’aquestes poblacions, fa sis anys va néixer el festival Espurnes Barroques. Cada any s’hi programen concerts de música antiga en indrets poc coneguts.

Publicitat

Un d’aquests concerts serà el que tindrà lloc aquest diumenge a les sis de la tarda a les tines de la vall del Flequer. Es tracta de la ‘Cantata dels pagesos’, de Johann Sebastian Bach. El concert, tal com explica a l’ACN el director del Bachcelona Consort, Daniel Tarrida, serà una cantata amb 24 moviments breus, que estarà dividit en quatre blocs temàtics. Entremig d’aquests blocs, Miquel Desclot anirà recitant poesia lligada al concert, amb temàtiques que giraran al voltant del bosc, els pagesos, el vi o els incendis.  

Tarrida ha explicat que la música de Bach pot ser molt “complexa i inaccessible”, però, en aquest cas, “és la seva música més popular i lúdica” i això, segon ell, “la fa molt propera”. A banda del poeta Miquel Desclot i la ballarina Anna Romaní, al concert hi actuarà la Bachcelona Consort, una formació amb cinc músics -violí, viola, celo, clavecí i flauta traverso- i dos solistes vocals.

De la seva banda, la ballarina i coreògrafa especialitzada en dansa barroca, Anna Romaní, ha explicat que per crear les danses que es podran veure durant l’espectacle s’ha inspirat en la música, però també en l’espai. De fet, Romaní diu que el paisatge de la vall del Flaquer l’ha influït a l’hora de crear l’espectacle i l’ha “inspirat” per fer les coreografies. “Estic molt acostumada a treballar amb músics en directe, però no tant a ballar en un exterior tan feréstec”, reconeix Romaní, que explica que els ballarins son molt conscients de la importància que té el lloc a l’hora d’actuar. “Aquesta consciencia fa que sempre tinguis l’antena connectada, sempre tens en compte l’espai on estàs”, descriu.

<strong>Una edició centrada en la natura i la dansa</strong>

El festival Espurnes Barroques arrenca aquest divendres 12 de maig i s’allargarà fins l’11 de juny amb una vintena de propostes en petits municipis de la Catalunya Central. De totes les propostes, un total de 12 són produccions pròpies. Enguany també destaca el naixement de l’Orquestra del Miracle sota la direcció de Juan de la Rubia. El conjunt, amb vocació internacional, tindrà com a seu el Santuari del Miracle.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió