Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El nou protocol contra el maltractament infantil amplia la detecció a l’atenció primària i posa el focus en la prevenció

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-El nou protocol d’actuació contra el maltractament a la infància i l’adolescència amplia la detecció de casos de maltractament a l’atenció primària i posa el focus en la prevenció i la detecció precoç, així com en evitar la victimització secundària dels infants i adolescents que pateixen maltractament. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, han presentat aquest dimarts el nou protocol que preveu que “per primer cop”, en paraules de Vergés, els professionals de la primària puguin introduir a la història clínica informatitzada dades d’infants atesos amb indicadors de risc de maltractament. A més, el nou protocol també preveu actuacions per prevenir el maltractament prenatal i en nadons.

Per fer front a l’ampliació de les seves funcions pel que fa als maltractaments, la consellera de Salut ha assegurat que es donarà eines als professionals de l’atenció primària amb l’objectiu que puguin diferenciar què és un maltractament i què no, així com per reduir el marge d’interpretació subjectiva i afavorir la detecció i notificació de casos. El nou document també preveu la formació i sensibilització dels professionals sanitaris, especialment els de l’atenció primària. Segons ha indicat Vergés, s’ha desenvolupat un nou apartat a la història clínica informatitzada d’atenció primària –l’eCAP- perquè els professionals puguin introduir les dades d’infants atesos amb indicadors de risc de maltractament. Les dades es connectaran amb el Registre Unificat de Maltractaments Infantils de Salut. D’altra banda, i amb l’objectiu de facilitar que els professionals recullin de manera estructurada la informació dels casos, s’han dissenyat tres models de document: la fitxa de notificació de situació de risc o desemparament infantil dels serveis de salut, l’informe d’atenció sanitària i, finalment, el comunicat judicial. Els tres models s’incorporaran als sistemes dels diferents dispositius sanitaris, que es nodriran també de les dades de les històries clíniques de cada nivell assistencial. La consellera de Salut ha remarcat que el nou protocol també vetlla per la protecció dels professionals sanitaris, que sovint pateixen estrès emocional quan atenen infants o adolescents que pateixen maltractament o es troben en risc de patir-ne. Actuacions en cas de maltractament prenatal o en nadons El document inclou un apartat específic amb les actuacions que s’han de dur a terme en casos de maltractament prenatal i en nadons. Maltractament prenatal seria quan una gestant no ofereix al fetus totes les atencions que li calen, per exemple, quan la gestant s’alimenta de manera deficient, consumeix drogues o està sent maltractada. En el cas de maltractament a nadons, el document posa un especial èmfasi en la vulnerabilitat durant els primers mesos de vida i en els perills que pot tenir el sacseig dels nadons. És per aquest motiu que preveu fer consell preventiu sobre el sacseig des dels serveis de neonatologia dels hospitals de forma coordinada amb els centres d’atenció primària. Equips d’experts en abusos sexuals i maltractamentEl conseller d’Afers Socials ha explicat que el nou document també preveu la creació progressiva d’equips funcionals experts en abusos sexuals i maltractament greu que estiguin distribuïts pel territori. La funció d’aquests equips funcionals serà la de fer el diagnòstic sanitari i tractament assistencial, però també assessoraran els professionals tant de l’atenció primària com dels hospitals. Segons ha dit El Homrani, aquests equips s’aniran integrant en les unitats d’atenció integrada que anirà desplegant la DGAIA.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió