Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El nou Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona arrenca el proper curs amb 289 places

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Consorci d’Educació de Barcelona i les conselleries d’Educació i Cultura han presentat aquest dimecres el nou Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de la capital catalana que oferirà formació reglada en el sector el proper curs 2023-2024. El nou centre integrarà tots els ensenyaments professionals de les diferents disciplines que inclouen les arts així com un cicle mitjà i els batxillerats que creïn itineraris dins de l’àmbit. El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) proporcionarà espais i pràctiques en els espectacles en cartellera. L’oferta formativa consta de 289 places i un total de 9 grups que es duplicaran el curs següent. Com a novetat s’ofereixen tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques.

Segons ha explicat el director del centre educatiu Joan Pedroche, l’oferta per al curs 2023-2024 de l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona serà de 289 places i un total de 9 grups, que es duplicaran el curs 2024-2025.

Publicitat

En roda de premsa ha explicat que l’oferta formativa combina els cicles que no tenen oferta a Barcelona i d’altres de recent creació, juntament amb ampliació de l’oferta de batxillerat artístic i tecnològic. Així, com a novetat s’ofereixen tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques: Luminotècnia, Sonorització per a arts escèniques i Maquinària escènica.

La resta de l’oferta formativa serà un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Vídeo, discjòquei i so, dos Cicles Formatius de Grau Superior de Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles i de Producció d’audiovisuals i espectacles, un ESCS Tècniques d’actuació teatral i Batxillerat (modalitat artístic escènic i modalitat tecnològica). En un futur es preveu oferir certificats de professionalitat.

El nou centre d’àmbit professional centrat en el sector de les arts escèniques ha sorgit després que el Consorci d’Educació encarregués un estudi a la Fundació BCN Formació Professional que va extreure la necessitat de “crear un centre específic i especialitzat en arts escèniques que ofereixi formació reglada i concentri tota la formació del sector”.

L’institut forma part d’una nova tipologia de centres focalitzats en els ensenyaments professionalitzadors amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexible i polivalent, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors. Equipaments que aposten per espais lluminosos i transparents, amb materials naturals, propers i càlids i on la natura s’integri en ells com a part fonamental del paisatge i que funcionalment estan formats per un espai seu de l’activitat i varis espais complementaris de recolzament on compartir les sinergies amb altres operadors del mateix àmbit professional<br />
<br />
El programa funcional de l’institut estarà format per una aula polivalent, una aula de moviment, una aula d’interpretació, una aula o espai escènic, una aula o laboratori de luminotècnia, una aula d’informàtica, una aula tècnica d’imatge i so i un laboratori de so, una sala de muntatges i estudi de so, un estudi d’animació i de discjòquei, un laboratori d’electrònica, electrotècnia i mecànica, un taller, un taller de fotografia i espais comuns per a l’administració, la direcció, serveis.

El centre està distribuït en diversos espais com són: la seu principal, situada en els mòduls de l’actual Escola Auditori amb 1.900 metres quadrats de superfície, els espais cedits pel TNC amb 450 metres quadrats i finalment la sala de pràctiques principal estarà ubicada a l’Orfeó Martinenc juntament amb d’altres espais complementaris, amb un total 550 metres quadrats. En total disposarà de 2.900 metres quadrats de superfície d’equipaments.<br />
<br />
El disseny i condicionament d’aquests espais anirà a càrrec del Consorci d’educació de Barcelona i tindrà un cost de 400.000 € que està finançat al 50% pel Departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona.

A banda del TNC, el projecte que es vol posar al servei de referents en el sector audiovisuals i de l’escena de la ciutat per tal d’establir sinèrgies, com són entre d’altres l’Orfeó Martinenc, Sala Razzmatazz, Barcelona Music Lab, el Gran Teatre del Liceu, la Sala Becket, el Teatre Lliure, l’Auditori, el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Primavera Sound, CIATRE (Associació de companyies de teatre professional de Catalunya) i ADETCA (Associació d’empreses de teatre de Catalunya), i amb la resta de 248 empreses del sector.

Durant la presentació del projecte, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que el nou institut dona resposta a una necessitat de país i ha celebrat que suposi la creació de més centres de FP específics amb una oferta reglada i mirada integral. També ha dit que s’aposta pel talent i per la interlocució amb el sector i les empreses.

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha recordat que en un moment de creixement cultural a Barcelona calen “professionals preparats” i ha argumentat que els alumnes de l’institut podran cobrir la “manca de tècnics especialitzats”.

Finalment, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que el futur Catalunya Media City generarà llocs de treball de perfils tècnics que “són necessaris”. També ha dit que cal formar el talent i que aquest no hagi de marxar fora de Catalunya per treballar.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió