Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El nou equipament del Barnahus a Tarragona per a menors víctimes d’abusos sexuals estarà en marxa a finals d’enguany

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – El nou equipament Barnahus de Tarragona, destinat a l’atenció de menors víctimes d’abusos sexuals, es posarà en marxa a finals d’any. El servei, pioner a Catalunya, es traslladarà de les instal·lacions provisionals actuals a un espai més ampli, integrat al complex educatiu de Tarragona. Segons el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, la guerra a Ucraïna i la crisi de subministraments han endarrerit lleugerament les obres, i alhora, les han encarit entre un 20 i un 30% del pressupost previst. Des de la posada en funcionament del servei el 2020, s’han atès 482 casos de menors i adolescents que han patit violència sexual. D’aquests, el 78% de casos ja estan judicialitzats i el 82,5% de les víctimes són noies.

Tarragona ha estat el punt de partida del servei Barnahus -casa dels nens, en islandès-, una unitat integrada d’atenció a infants que han patit abusos sexuals o se sospita que puguin ser víctimes de violència sexual. De forma provisional, des del 2020 s’atenen als menors en un equipament que és “petit” i en molts casos, amb sales que comparteixen usos. Les noves instal·lacions, a tocar de les actuals, permetran ampliar l’espai i minimitzar les possibilitats de contaminar els testimonis dels usuaris.

Publicitat

El nou centre tindrà un aspecte “amigable” i “acollidor” com el d’una llar, amb la voluntat de crear un espai segur per als infants. És per això que les sales estaran insonoritzades per mantenir la privacitat dels xiquets i adolescents. Cada sala estarà decorada amb elements adients per als usuaris en funció de la seva edat i necessitats. També hi haurà espais adequats per fer les entrevistes forenses i d’exploració. La sostenibilitat és present en la construcció, que inclou un sistema bioclimàtic, plaques solars i aprofitament d’aigües residuals.

<strong>La majoria de víctimes d’abusos de Barnahus són noies</strong>

Segons dades del Departament de Drets Socials, dels 482 casos atesos a la Barnahus de Tarragona des de 2020, el 82,5% corresponen a noies. Per edats, els adolescents entre els tretze i els divuit anys són els més nombrosos en aquest servei, amb prop d’un 63% de casos. Ara per ara, vuit de cada deu casos estan judicialitzats. Des del mes de juliol d’enguany, s’han registrat una trentena de nous casos que s’han atès des d’aquesta unitat que es basa en el model nòrdic d’atenció al menor.

Al Barnahus de Tarragona hi treballa un equip format per vuit persones; un coordinador, un administratiu i tres parelles formades per treballadors socials i psicòlegs. Segons el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, la previsió és mantenir la plantilla i en un futur no descarten ampliar-la. De fet, des del Departament treballen per estendre el model d’atenció integral a les víctimes de violència sexual arreu del país, un per vegueria. Entre els anuncis més recents, destaca el del Consell Comarcal del Baix Ebre, que cedirà una part dels jardins de la seu comarcal de Tortosa. Segons Serra, la previsió és que estigui enllestit a tot tardar el 2026, tal com marquen els requisits de les ajudes Next Generation als quals estan vinculats aquests projectes.

<strong>Estendre el projecte Barnahus a Catalunya i l’estat espanyol</strong>

La voluntat del Govern és estendre el model d’èxit de Tarragona a la resta del país, amb una Barnahus a cada vegueria, fins arribar a les tretze instal·lacions. Ara bé, aquest cas també pot servir d’exemple a altres punts de l’estat espanyol, tal com ha remarcat la directora general dels Drets de la Infància i l’Adolescència del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2020, Lucía Losoviz en el marc d’una visita a Tarragona aquest dijous al matí. A la vegada, també s’ha afegit una delegació del Consell d’Europa, que està elaborant un estudi per veure com implementar aquest model d’atenció integral en els pròxims dos anys i alhora, analitzar quins canvis legislatius fan falta per prevenir aquests casos de violència sexual a menors.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió