Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El nombre d’empreses a l’Estat supera per segon any consecutiu els nivells del 2008

ACN Barcelona.-Més d’una dècada després que esclatés la darrera gran crisi econòmica, Espanya ha superat la quantitat d’empreses que tenia el 2008 per segon any consecutiu. Segons un informe publicat […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Barcelona.-Més d’una dècada després que esclatés la darrera gran crisi econòmica, Espanya ha superat la quantitat d’empreses que tenia el 2008 per segon any consecutiu. Segons un informe publicat aquest dimarts pel Banc d’Espanya, el nombre de societats anònimes i limitades actives el 2019 es va situar en 1.221.835, un 0,9% més respecte a l’exercici anterior. Aquest creixement ve impulsat per les societats sense assalariats, que durant l’última dècada han experimentat un augment del 18,2%. Les societats amb assalariats, en canvi, s’han reduït un 11,4%. Segons el Banc d’Espanya, aquesta tendència és el resultat de la contracció de l’ocupació, quelcom que va afectar sobretot a les microempreses, que es van quedar sense assalariats.

El creixement per sectors també es presenta desigual. Tal com indica l’informe, les empreses vinculades a la construcció van reduir-se un 33,6% durant la crisi econòmica. De fet, la construcció és el sector que més societats va perdre en el període 2008-2017. Pel que fa a la indústria, la caiguda neta en el nombre d’empreses va ser del 17,4% entre 2009 i 2016. Al sector serveis, en canvi, la quantitat de societats va seguir incrementant-se durant la recessió, tot i que el ritme de creixement s’ha anat moderant durant els últims anys.Respecte a la mida de les empreses, les úniques que no han registrat descensos han estat aquelles companyies sense assalariats. Entre les societats amb assalariats, les caigudes més accentuades s’han produït en aquelles organitzacions amb cinc o més treballadors. En l’informe, el Banc d’Espanya dóna dades concretes d’aquelles empreses amb més de 20 treballadors, que entre 2008 i 2013 van acumular una caiguda del 36,4%. En el mateix període, en canvi, el descens pel que fa a les empreses d’entre un i cinc treballadors va ser del 2,9%.Després de la recessió, el mapa de les empreses a l’Estat ha canviat lleugerament. Les societats sense assalariats representen un 36,5% del total, mentre que la quota de les empreses amb una xifra d’entre un i cinc treballadors és del 45,7%, uns percentatges superiors a les dades anteriors al 2007. Per contra, el percentatge de societats amb 20 o més treballadors representa un 4,9% del teixit empresarial a l’Estat, 1,5 punts percentuals menys respecte a les dades precrisi.El país més afectat d’EuropaEl mateix document posa de manifest que Espanya és el país europeu on més s’ha reduït la taxa de creació d’empreses –el quocient entre el nombre d’empreses creades i el nombre d’empreses totals- des que va esclatar la crisi. En concret, aquesta taxa va situar-se en el 7,3% durant la recessió, una xifra que, anteriorment, era del 13%. Espanya, que abans de la crisi presentava la tercera taxa de creació d’empreses més alta entre les principals potències del continent, es troba ara pràcticament a la cua.Alhora, l’estat espanyol va presentar un augment de 2,2 punts en la taxa de mortalitat de les empreses durant la recessió. A partir de 2007, la taxa va ser del 8,3%, mentre que durant els exercicis anteriors (període 1999-2007) era del 6,1%.