Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

El Museu d’Història de Barcelona es reinventa en el 80é aniversari com a “museu de la ciutadania”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) es reinventa en el 80è aniversari com a “museu de la ciutadania”. El nou complex s’ha inaugurat aquest dimecres, en un acte que ha comptat amb l’assistència del director de Memòria, Història i Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Jaume Muñoz, el director del MUHBA, Joan Roca, l’arquitecte Tomàs Morató i el comissari de l’exposició temporal inaugural Toni Ramon. La institució patrimonial de coneixement històric urbà es compon de 55 sales agrupades en 19 espais patrimonials, un museu estès per la ciutat amb un nucli vertebrador concebut com a Casa de la Història ubicat a la Casa Padellàs i amb els espais patrimonials escampats per tots els districtes de la capital catalana.

Els responsables del museu afirmen que no es tracta d’una diversificació d’espais sense més, sinó que cada espai patrimonial seleccionat “ha de permetre alhora substanciar un punt de vista històric específic sobre el conjunt urbà i caracteritzar i representar el seu entorn pròxim”. Joan Roca, director del MUHBA, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el concepte de ‘El Museu de la ciutadania’ plantejat com un centre on “el conjunt dels ciutadans formin part d’allò que s’ha d’explicar”.

Publicitat

Així, MUHBA Padellàs inclou l’exposició estable ‘Barcelona flashback. Síntesi històrica’, que segons ha detallat Jaume Muñoz “interroga i explica la ciutat a partir d’objectes patrimonials”, així com l’exposició temporal inaugural ‘Domènech i Montaner, urbanista’ que fa un recorregut i aborda la faceta menys reconeguda de l’arquitecte en projectes urbanístics. També hi haurà el Centre de Recerca, Documentació i Debat, l’Àgora BCN i el Museu escola. 

‘Barcelona Flashback. Síntesi històrica’ serà l’exposició nuclear de la xarxa d’espais que conformen el MUHBA situada a la Casa Padellàs, amb una proposta “flexible, oberta i interrogativa” sobre els relats urbans de Barcelona. La mostra es basa en les col·leccions del MUHBA i és el punt de partida de les 55 sales del Museu en les seves 19 seus distribuïdes per Barcelona.

D’altrra banda es reinaugura l’espai MUHBA Barcino amb una nova museografia del subsol arqueològic de Plaça del Rei, un projecte que ha tingut com a objectius actualitzar el relat històric de Barcino, des de la seva fundació fins al segle VI, potenciar l’encaix entre aquest relat i l’espai patrimonial i facilitar la lectura de la trama urbana conservada en aquest espai del MUHBA.

Finalment, el MUHBA ha dut a terme un projecte de renovació museogràfica integral dedicat a explicar la Barcelona de l’alta i la plena edat mitjana sota la sala del tron o Tinell gòtic, on es preserven les dues voltes romàniques del Palau Comtal del segle XI.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió