Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El Museu del Cinema de Girona recorda els actors més icònics de Hollywood en una mostra fotogràfica

ACN Girona.-El Museu del Cinema de Girona ha estrenat aquest dimarts la mostra ‘Actors (Icònics)’ en què es mostra algunes de les cares masculines més conegudes de tota la història […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Girona.-El Museu del Cinema de Girona ha estrenat aquest dimarts la mostra ‘Actors (Icònics)’ en què es mostra algunes de les cares masculines més conegudes de tota la història del cinema. Cada personatge va acompanyat d’una cita seva que defineix la feina d’actor o la fama. Els cent retrats que estan exposats formen part de la col·lecció Vicenç Arroyo i la majoria d’ells compten amb les firmes dels mateixos actors. La mostra és la segona part d’una exposició que ja es va estrenar l’any passat titulat ‘(Actrius) Icòniques’ i ara el Museu ja treballa en poder fer una tercera mostra per a actors secundaris. ‘Actors (Icònics)’ estarà disponible fins el 25 d’abril al Museu del Cinema de Girona.

Charles Chaplin, Groucho Marx o Kirk Douglas són alguns dels actors que han marcat la història del cinema. Des d’aquest dimarts el Museu del Cinema de Girona rememora els seus personatges a través de la mostra ‘Actors (Icònics)’. Es tracta d’un centenar de fotografies d’alguns dels actors més coneguts i la majoria d’elles estan autografiades pels mateixos actors. A sota de cada personatge, el comissari de l’exposició ha decidit afegir-hi una cita.En ella han seleccionat alguna de les “milers de frases” que deien en entrevistes que els havien fet. El comissari, Jordi Dorca, ha remarcat que ha intentat seleccionar aquelles en què definissin què era per a ells la fama o el fet d’actuar. Dorca ha assenyalat que hi ha frases “contradictòries”, ja que hi ha actors famosos en què restaven importància a l’ofici de ser actors i d’altres que en destacaven la seva importància.Les fotografies que formen la mostra provenen de la col·lecció Vicenç Arroyo. Es tracta d’un conjunt de retrats, programes de mà de pel·lícules i autògrafs en paper que fa uns deu anys va començar a cedir el mateix Arroyo al Museu del Cinema. El director de l’equipament, Jordi Pons, ha destacat que es tracta d’una de les col·leccions més importants que ha rebut el museu.De fet, Jordi Pons ha destacat que actualment ja han rebut més de 14.000 fotografies d’aquesta col·lecció i que “moltes d’elles són signades” pels actors que hi surten. A més també hi ha més de 2.000 programes de mà, 1.500 autògrafs, 300 llibres i altres objectes relacionats amb el món cinematogràfic.El director del Museu del Cinema, Jordi Pons, ha incidit en la importància de “difondre i reivindicar els grans actors de la història del cinema” amb exposicions com ‘Actors (Icònics)’. Segons Pons, les “noves generacions” desconeixen alguns dels noms més coneguts com ara Marlon Brando o Paul Newman. Per això és important que en aquestes exposicions es pugui recordar la seva figura. De tota manera, per al públic més jove també hi trobaran actors més recents com ara Tom Hanks, Leonardo DiCapdrio, Joaquón Phoenix o Brad Pitt. ‘Actors (Icònics)’ és la segona part d’un conjunt d’exposicions centrades en els actors més destacats del segle XX. L’any passat es va estrenar ‘(Actrius) Icòniques’ en què hi havia totes les dones que havien despuntat en el món del cinema. Ara, Jordi Pons ha avançat que estan preparant una tercera mostra per mostrar alguns dels actors secundaris més representatius. Aquesta tercera part d’exposicions fotogràfiques no estarà disponible fins el 2022, previsiblement. ‘Actors (Icònics)’ és una mostra gratuïta i es podrà visitar fins el 25 d’abril al Museu del Cinema de Girona.