Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El muralista ‘Spogo’ fusiona art urbà i transformació social a Badalona en la renovació d’una plaça al barri de La Salut

|

- Publicitat -

ACN Badalona – El pintor especialitzat en murals Carlos García ‘Spogo’ culmina aquests dies un projecte d’art urbà i transformació social per renovar la plaça Antonio Machado, un dels centres neuràlgics del barri de La Salut de Badalona. Persones vinculades a diferents entitats que treballen amb col·lectius vulnerables han participat durant setmanes en la concepció del nou decorat de la plaça i actualment estan ja en la fase d’execució. La darrera setmana set joves d’entre 12 i 14 anys de la Fundació Salut Alta decoraven les parets de la plaça amb una tècnica de dibuix amb retoladors tipus ‘mop’, una eina molt coneguda en el món del grafit. “Aquí no hi ha cap límit i ningú ha de dir com ha de quedar”, defensa l’artista per potenciar el treball col·lectiu.

La preparació de la intervenció artística es va fer el passat mes de desembre, amb sis tallers per a nens de 4 a 14 anys on infants i joves aprenien diferents tècniques artístiques. El projecte, a més, també pretén despertar-los noves formes d’expressió i fomentar el treball en equip.

Publicitat

L’artista explica que en un inici va intentar fer alguns esbossos, com si es tractés d’un dels seus murals, però ha acabat canviant d’estratègia per “començar a crear a partir del que passa aquí”. En aquest sentit, ‘Spogo’ destaca que col·laborar amb persones que no estan acostumades a participar en projectes creatius ajuda a “trencar barreres”.

En aquest sentit, a més dels infants i joves de la Fundació Salut Alta, també han participat del projecte el Casal Cívic Salut Alta; el Casal Cívic Turó d’en Carig; la Fundació Badalona Capaç, que treballa amb persones amb discapacitat; el projecte Verd Urbà Badalona, i els clubs socials El Badiu i La Ginesta, que treballen amb problemes de salut mental.

I és així com, amb la decoració col·lectiva de la plaça, es dota també l’espai públic d’un sentiment de comunitat, pertinença i comunitat. “Al barri hi ha coexistència i voldríem que hi hagués més convivència i fomentar la interacció entre persones de diferents comunitats”, afirma Saida Javaloy, tècnica del Servei de Mediació de l’Ajuntament.

A La Salut el 30% de la població és estrangera, amb forta presència de ciutadans vinguts del Pakistan, que són el 17,4% del total de la població estrangera; el Marroc (15,9%), l’Equador (10,9%) o la Xina (7,3%). Al barri, a més, un 20% de la població viu per sota de la renta mitjana de Catalunya i un 28% de les persones ateses pels Serveis Socials són menors d’edat.

Aquestes dades ajuden a comprendre la complexitat sociodemogràfica de la zona i com actuacions comunitàries com la liderada per ‘Spogo’ pot ajudar a “crear vincles” en pràcticament l’únic espai públic que hi ha a la zona. “Volem que la gent se senti més el seu barri”, afirma Javaloy.

Això és justament el que comencen a interioritzar els joves que participen de la transformació de l’espai. “Quedarà més bonic si l’arreglem i així també aprenem coses”, afirma en Mehdi un nen de 12 anys que participa dels tallers. El parc, explica la Maha, es veia “vell” i amb la seva intervenció assegurà que es veurà més “guapo” al caminar pel barri.

La plaça d’Antonio Machado és, de fet, l’espai on molts d’aquests nens han crescut i les entitats entenen que participar de la seva millora és “interessant” perquè és la seva manera de “deixar petjada”. Elisabet Riego, educadora social de la Fundació Salut Alta valora molt positivament treballar el sentiment de pertinença i fer-los participar del que es fa al barri.

Amb tot, en pocs dies la plaça completarà el canvi d’imatge. S’han pintat les tanques dels parcs infantils i els jocs de fusta, que havien quedat desgastats pel sol, així com uns murs d’acer que voregen la plaça. “La proposta era una paret, però ho vam traslladar a un altre estadi i ara pintem tota la plaça” detalla ‘Spogo’.

L’artista admet que aquest és un terreny nou a explorar amb volum i espai. “Aquí no hi ha una paret plana”, bromeja. Tot i això, seguint l’estil artístic dels seus murals, la intervenció es basa igualment en l’abstracció, la representació d’elements figuratius i el color. I on la seva creació es fusiona amb els traços improvisats dels joves del barri.

La darrera setmana una de les tècniques que s’ha posat en pràctica és el dibuix amb uns retoladors molt populars en el món del grafit i que fan lliscar la pintura creant imperfeccions en el dibuix. A la plaça també hi ha mostres de tècniques de dibuix amb esprai o pintura acrílica.

La intervenció a Antonio Machado, liderat per l’artista en el marc del projecte social ‘Pintamos Mucho’, l’impulsa el Servei de Mediació de l’Ajuntament de Badalona i compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió