Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

El Municipal de Girona s’omple de poesia amb Lluís Homar i Ariadna Ozores recitant San Juan de Cruz

ACN Girona.-El Teatre Municipal de Girona s’ha omplert de poesia aquest diumenge amb una de les propostes més esperades del Temporada Alta. Lluís Homar i Ariadna Ozores han reivindicat aquest […]

Avatar
Agències 18/10/2020

ACN Girona.-El Teatre Municipal de Girona s’ha omplert de poesia aquest diumenge amb una de les propostes més esperades del Temporada Alta. Lluís Homar i Ariadna Ozores han reivindicat aquest gènere amb un recital que ha esgotat totes les entrades disponibles. ‘Alma y palabra: San Juan de la Cruz’ ha estat també la primera producció que la Compañía de Teatro Clásico ha portat al festival gironí. Una proposta amb un escenari buit, però on la llum es converteix en un element clau que porta l’espectador a endinsar-se en uns textos, que combinen les paraules escrites fa quatre segles per San Juan de la Cruz amb l’acompanyament del piano d’Emili Burgalla en una hora d’espectacle que ha acabat amb una llarga ovació.

Prop de 300 espectadors han estat els afortunats que han pogut gaudir de la primera proposta que la Compañía de Teatro Clásico ha portat al Temporada Alta en les 29 edicions del festival. Una aposta que, a jutjar pels aplaudiments finals, ha agradat al públic. Amb un quadre de Jesucrist crucificat de fons pintat per Velázquez i un piano de cua al mig de l’escenari, Lluís Homar i Adriana Ozores han sortit al Teatre Municipal de Girona per acostar la poesia de San Juan de la Cruz. Un espectacle dirigit per Homar que busca redescobrir aquest poeta de “literatura mística” en un moment que l’actor considera que és “més necessari que mai”. En aquest sentit, recorda que la pandèmia ha incrementat aquesta sensació “desassossec” i d’angoixa. “A vegades recorrem a filosofies místiques de diferents parts del món, com ara el budisme”, ha afegit Homar “i ens oblidem que tenim autors com San Juan de la Cruz”.La proposta la completa Adriana Ozores a qui se li intueix una mística especial amb el poeta. De fet, ella mateixa reconeix que arran de llegir l’autor ha emprès “un camí de recerca” cap a una cosa “que és més transcendental”. Tot acompanyat amb la música del piano d’Emili Brugalla, que interpreta peces de Frederic Mompou.Juan de Yepes, conegut com a San Juan de la Cruz, és considerat com un dels autors més reconeguts de la literatura mística conjuntament amb Santa Teresa de Jesús. De fet, aquests dos personatges van tenir una relació estreta al llarg de la seva història.Una llarga ovacióLa proposta ha acabat amb una llarga ovació del públic del Municipal de Girona que, per qüestions de seguretat, només comptava amb la meitat de l’aforament disponible. Homar, Ozores i Brugalla han sortit fins a quatre vegades a saludar els espectadors que no s’han volgut perdre una nova actuació, d’un dels actors més habituals del festival. Després de l’espectacle els protagonistes han intercanviat opinions amb els espectadors que s’han volgut quedar en una sala contigua al teatre.Primer cop de la Compañía Nacional de Teatro’Alma y Palabra: San Juan de la Cruz’ és la primera producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico que s’ha pogut veure al Temporada Alta després de 29 edicions. El director del festival, Salvador Sunyer, ho celebra i ja va anunciar una col·laboració més estreta de cares a altres edicions. Sunyer ha recordat que sí que s’havien fet algunes col•laboracions però que mai abans s’havia programat una producció pròpia en el festival.A més, el director de Temporada Alta ha remarcat la importància de comptar amb aquest espectacle per poder programar teatre clàssic. Sunyer creu que la manca de produccions d’obres clàssiques respectant el text original és “un dels defectes grossos” que pateix l’escena teatral catalana i espanyola.