Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El moviment pel dret a l’habitatge titlla de “farsa” i “paper mullat” el decret del Govern per evitar desnonaments

ACN Barcelona.-El moviment pel dret a l’habitatge ha carregat contra el nou decret aprovat pel Govern el dimarts que vol evitar desnonaments en pisos de grans tenidors i ha assegurat […]

Agències 04/11/2020

ACN Barcelona.-El moviment pel dret a l’habitatge ha carregat contra el nou decret aprovat pel Govern el dimarts que vol evitar desnonaments en pisos de grans tenidors i ha assegurat que és “una farsa” i “paper mullat”. En una roda de premsa amb diverses entitats han denunciat que qui té realment les competències per aturar els desallotjaments és el govern espanyol i li han retret la “falta de valentia”. En aquest sentit s’ha expressat Juanjo Ramón, portaveu de la PAH, que ha remarcat que el nou decret no suspèn els desnonaments perquè la Generalitat no té competències per fer-ho. “El decret és una petita ampliació de les mesures existents i només vol ser un rentat de cara”, ha criticat, per afegir després que “ni atura desnonaments ni dona solucions”.

Clàudia Ruscalleda, portaveu del I Congrés d’Habitatge de Catalunya, ha afirmat que la Generalitat els intenta “colar” un “decret farsa que no és res més que paper mullat”. En aquest sentit, ha recordat que ja existeixen la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i el decret llei 17/2019 de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge i ha indicat que “per aplicar-los no cal un altre decret, només fer-ho”. “Si voleu fer coses per la gent, deixeu d’enviar-nos Mossos a casai expropieu pisos de bancs i fons voltors”, ha dit.Bàrbara, del sindicat de l’habitatge del barri de Gràcia, ha demanat que es pari de “reprimir” els activistes perquè fan “un servei essencial”. “El conseller Sàmper deia que l’actuació dels Mossos en alguns desnonaments li fan mal als ulls. Li diem clar, és fàcil, deixi d’enviar la policia per fer fora la gent de casa seva”, ha manifestat.Des de la PAH, per la seva banda, han insistit que “la responsabilitat absoluta” d’aturar els desnonaments amb les normes actuals recau en la “voluntat dels jutges”, que segons apunten apel·len a la llei d’enjudiciament civil. “Fins que no es canviï aquesta llei, seguirà existint el problema competencial de la Generalitat i l’Estat, i qui pot fer-ho és el govern de Pedro Sánchez”, ha remarcat. Responsabilitat del govern espanyolMarta Ill, del sindicat de llogateres, ha assenyalat el govern espanyol com a responsable de no aturar els desnonaments i s’ha dirigit al ministre José Luís Ábalos perquè “premi el botó” i “acabi de cop amb tot aquest patiment”. Per als activistes, cal suspendre el pagament de lloguers i hipoteques i aturar tota activitat judicial relacionada amb els desallotjaments i desnonaments. “Ens obliguen a sortir al carrer perquè no tenen la valentia de parar els desnonaments de manera efectiva i real”, ha insistit Ill.Des del sindicat de l’habitatge del barri de Gràcia han assegurat que “cap decret ni cap moratòria” han aturat els desnonaments durant la pandèmia, sinó que si no n’hi ha hagut ha estat perquè els jutjats han parat la seva activitat. A més, han apuntat que durant l’estiu s’ha viscut “una campanya de criminalització de l’ocupació” precisament per “preparar e terreny” per la tardor i l’hivern, quan denuncien que hi haurà “un allau de desnonaments”.Desnonament aturat a Nou BarrisLa roda de premsa s’ha fet al carrer Borràs de Nou Barris, just al cantó d’un habitatge on estava previst un desnonament que s’ha acabat ajornant sense data. Segons els activistes, els afectats són el Mario, la seva parella i dos menors. A més, subratllen que el Mario està pendent d’una PCR perquè des de diumenge té símptomes de covid-19. Segons indiquen, l’habitatge és propietat d’un “entramat d’empreses”. Segons ha explicat la PAH, el desallotjament s’ha acabat aturant per la presència popular. El desallotjament ha quedat pendent de data.