Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El món polític i cultural lamenta la mort d’Espar Ticó

ACN Barcelona – El món polític i cultural lamenta la mort de l’advocat, polític i activista cultural Josep Espar Ticó, que ha traspassat aquest dissabte als 94 anys. El president […]

Agències 20/08/2022

ACN Barcelona – El món polític i cultural lamenta la mort de l’advocat, polític i activista cultural Josep Espar Ticó, que ha traspassat aquest dissabte als 94 anys. El president del Govern, Pere Aragonès, ha definit Espar Ticó com “un home compromès amb la llengua, la cultura i la nació catalanes, que va fer de l’estima per Catalunya la seva raó de viure”. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que el Govern li va atorgar la Creu de Sant Jordi per la seva defensa de la cultura i de la llengua catalana, que “ha promogut tota la vida amb convicció i fermesa”. Des d’Òmnium Cultural s’han mostrat “colpits” per la mort d’aquest “polític referent del catalanisme”.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha lamentat la mort d’Espar Ticó, “un home compromès amb el país, la llengua i cultura catalana”. “Un home lluitador i valent que ha estat un referent per a molts de nosaltres”, ha escrit. 

El conseller d’Economia, Jaume Giró, s’ha mostrat avui “trist i commogut” pel traspàs d’Espar Ticó: “Una persona a qui vaig tenir la sort de conèixer, el privilegi de tractar i l’honor de col.laborar-hi en diverses iniciatives”. “Catalunya perd una persona bona, generosa i discreta, un activista valent que va obrir camí a les nostres aspiracions nacionals enmig dels dies foscos de la dictadura, de conviccions insubornables i d’uns valors ètics i humans que han estat per a mi, i per molts, un model al qual emmirallar-me”.

A Twitter, també s’ha pronunciat sobre la mort d’Espar Ticó el secretari general de JxCat, Jordi Turull. Ha escrit que “ha estat d’aquelles persones i d’aquella generació que davant persecucions i prohiibicions de tota mena, se la van jugar i van fer possible salvar molt més que els mots”. I l’ha definit com “un patriota de cap a peus, un gran referent”. 

La presidenta suspesa del Parlament i líder de JxCat també ha tingut un record per Espar Ticó. “Sempre em va impressionar d’Espar Ticó, la lucidesa sobre la Guerra civil: “la visió històrica que en teníem estava deformada completament,més que civil, va ser una guerra contra Catalunya”. I la sinceritat de reconèixer que no havia pogut perdonar els assassins del seu pare”.

Els exconsellers Josep Rull i Quim Forn també han deixat missatges de record des del seu compte de Twitter. Rull ha expressat que Espar Ticó era “un patriota catala, amb totes les lletres” i “un activista infatigable, compromès amb el país, en els moments més durs de la dictadura franquista”. Per la seva banda, Forn s’hi ha referit com a “patriota i amic” i li ha agrait “tot el que ha fet i tot el que ha ensenyat”. 

L’expresident del Govern Carles Puigdemont ha assegurat que Espar “i la seva generació van fressar camins que semblaven intransitables, en condicions molt adverses i sense mitjans ni institucions”. “Un homenot, a qui devem molt”. 

L’expresident de la Generalitat Quim Torra també ha destacat la figura d’Espar i la seva “generositat, honestedat i únic objectiu: treballar pel país”. “Se’n diu patriotisme”, ha afirmat.

Ticó, nascut a Barcelona el 1927, va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya i va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, la Creu de Sant Jordi, el 1984, i el Premi Canigó, el 2020. També va participar en la creació del diari ‘Avui’, la revista ‘Cavall Fort’, la distribuidora de llibres en català ‘L’Arc de Berà’, la Fundació Universal de la Sardana i la discogràfica Edigsa. De fet va estar al capdavant de moltes iniciatives encaminades a la normalització política i cultural del país.