Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El model de finançament torna a penalitzar Catalunya amb recursos per sota de la mitjana el 2018

ACN Barcelona.-Catalunya es va mantenir el 2018 com una de les comunitats més penalitzades pel model de finançament autonòmic amb recursos per sota de la mitjana territorial. Es tracta del […]

Avatar
Agències 03/08/2020

ACN Barcelona.-Catalunya es va mantenir el 2018 com una de les comunitats més penalitzades pel model de finançament autonòmic amb recursos per sota de la mitjana territorial. Es tracta del novè exercici consecutiu amb aquest dèficit, segons el Departament d’Economia i Hisenda, que recorda que només l’any 2009 –el primer any d’aplicació del model vigent- Catalunya va quedar per sobre de la mitjana. En aquest sentit, Catalunya es manté com el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant aporta (2.967 euros) i el desè en recursos obtinguts (2.664 euros), el catorzè si es té en compte el diferencial de preus. Així, Catalunya paga un 19,5% més en comparació amb la mitjana espanyola però percep un 1,2% menys.

“Un repartiment arbitrari””Les dades de la liquidació del 2018 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre territoris”, assenyalen des de la conselleria liderada per Pere Aragonès després que el Ministeri d’Hisenda hagi publicat la liquidació del model de finançament de l’any 2018. “Mentre Catalunya perd cada any entre set i vuit posicions, altres territoris amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya”, han criticat des del Departament d’Economia i Hisenda. En paral·lel, la Generalitat també alerta que –tal i com ha succeït en els darrers exercicis- la posició de Catalunya empitjora encara més si es té en compte l’impacte del diferencial de preus. “Aleshores perd 11 posicions (passa de la tercera a la catorzena posició, la penúltima) i se situa un 11,3% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament”, ha constatat la conselleria d’Economia i Hisenda, que ha finalitzat apuntant que l’actual sistema de finançament s’havia d’haver actualitzat els anys 2014 i 2019, “d’acord amb la revisió quinquennal prevista a la normativa”.